Linkovi

U Mostaru je još skriveno oko 4 hiljade granata 15/5/02 - 2002-05-15


General Maurice Amarger, zapovjednik Jugoistočne divizije SFOR-a, na današnjoj pres-konferenciji u Mostaru, je podsjetio da je od 24. aprila u tri tajna skladišta u tri fabrike na području istočnog dijela Mostara pronađeno više od 9000 minobacačkih granata kalibra 120 mm, zatim tri tone baruta, te mnogo druge raznovrsne municije. Medjutim, SFOR raspolaže informacijama da na području Mostara ima još skrivene municije, o čemu je general Amarger izjavio: Prema našim izvorima, mi znamo da se još oko 4000 granata kalibra 120 mm nalazi negdje sakriveno na mostarskom području. Jako je neodgovorno ostaviti ljude da žive sa ovakvom stalnom prijetnjom u njihovoj okolini. Morate biti svjesni da je pronađena municija predstavljala 110 tona opasnih eksplozivnih naprava, koje su mogle počiniti ogromnu štetu u gusto naseljenim područjima, rekao je general Amarger. Ja bih samo želio da vam napomenem da samo jedna granata 120 mm može ubiti sve koji se nalaze tu u prečniku od 100 metara i da predstavlja opasnost za sve one koji se nalaze u prečniku od 1000 metara, dodao je zapovjednik SFOR-ove Multinacionalne divizije Jugoistok.

Da se kojim slučajem dogodila eksplozija municije pronađene u mostarskoj Fabrici duhana, on je rekao, da bi se stvorio krater širok 100 i duboko između 15 i 20 metara, te da bi na udaru bili ljudi i objekti čak i u krugu od četiri kilometra.

Šef mostarskog OHR-a, Jean Pierre Berçot podržao je istragu koju je pokrenula kantonalna policija: U potpunosti podržavam istragu koju vodi lokalna policija i očekujem da ta istraga razjasni ko su osobe odgovorne za skladištenje naoružanja i da se odgovorni dovedu pred lice pravde. Od najveće je važnosti da ovo pitanje bude razjašnjeno i da javnost o tome bude informisana.

Komandant Jugoistočne SFOR-ove divizije, general Maurice Amarger rekao je kako Ministarstvo odbrane Federacije BiH radi na prikupljanju potrebnih informacija, koje bi SFOR mogle uputiti na nova tajna skloništa, kao što je učinjeno – rekao je general Amarger – i u slučaju Fabrike duhana. General Amarger je – odgovarajući na pitanja i tvrdnje nekih novinara – odlučno odbacio bilo kakvu povezanost Bošnjaka sa medjunarodnim terorizmom. Iz Mostara, za Glas Amerike, Mirsad Behram.

XS
SM
MD
LG