Linkovi

Municija u Mostaru nije bila namjenjena za terorizam 14/5/02 - 2002-05-14


Komandant SFOR-a u BiH, američki general John Sylvester posjetio je mostarske firme u kojima je u posljednjih nekoliko sedmica, uključujući i protekli vikend, u tajnim, zazidanim skladištima, pronađeno preko 900 minobacačkih granata kalibra 120 milimetara, te oko 2 tone baruta. General John Sylvester je izjavio da je pronalaskom i odnošenjem granata iz tajnih skladišta u gradu otklonjena opasnost koja je prijetila sigurnosti građana: Svakako da jeste, kada je riječ o ovom području, hiljade kilograma eksploziva koje su bile ovdje sada su otklonjene. Znamo ono što znamo, a ono što znamo je ono što je bilo ovdje sada je otklonjeno i biće bezbjedno uništeno. General Sylvester je izjavio da će SFOR sve prikupljene podatke predati ministru unutrašnjih poslova.

Upitan da li postoji mogućnost da je pronađena municija bila namijenjena za terorizam, komandant SFOR-a je izjavio: Apsolutno ne. Ovo je ovdje stavljeno, moguće 1996. godine, ali ni to čak još ne znam zasigurno. Više volim da vam lokalne vlasti kažu šta oni misle kada je oružje ovdje stavljeno, ali znam da je ostavljeno ovdje prije mnogo vremena.

Na pitanje da li na području istočnog dijela Mostara ima još tajnih skladišta municije, general Sylvester je odgovorio: Mogu vam reći da sigurno znam najprije da u Vrapčićima nema dodatnog naoružanja unutar kompleksa te fabrike. Naredio sam dodatno pretraživanje kompleksa Fabrike duhana i kada bude završeno, onda ću imati isti osjećaj kao i za Vrapčiće, ali nisam provjeravao svaki podrum svake zgrade u Mostaru. Naš zadatak je da stvorimo sigurno okruženje zajedno sa građanima i predstavnicima vaših vlasti. Mi smo pomogli tom procesu time što smo uklonili ovaj eksploziv koji se nalazio u centru grada. Očekujemo da će vaša vlada provesti odgovarajuću istragu i obavijestiti građane o ishodu istrage, rekao je također general Sylvester.

Iz Mostara, za Glas Amerike, Mirsad Behram.

XS
SM
MD
LG