Linkovi

Prikupljanje sredstava za obnovu Srebreničkog kraja 14/5/02 - 2002-05-14


Na Jučer održanoj donatorskoj konferenciji za region Srebrenice zatraženo je od zemalja donatora 12,3 miliona dolara za oporavak ovog područja. Kako su to saopćili zvaničnici UN-ovog programa za razvoj i Misije UN-a u BiH novac bi bio namijenjen za implementaciju trogodišnjeg programa u cilju ekonomskog razvoja regije, rekonstrukcije stambenog fonda i infrastrukture, za podršku općinskom upravljanju, te izgradnji građanskog društva. Jučerašnjem skupu u New Yorku se obratio i visoki predstavnika za BiH Wolfgang Petrich koji je kazao: Program za obnovu regije Srebrenica, Fondacija za spomen obilježje Potočari i rad Međunarodne komisije za nestale predstavljaju kolektivno nastojanje međunarodne zajednice i njenih domaćih partnera da riješe pitanja iz prošlosti i pripreme se za budućnost, rekao je visoki predstavnik. Gospodin Petrich je dodao da je ovaj program ključni element u kombiniranim nastojanjima međunarodne zajednice da ponudi praktičnu i konkretnu pomoć ljudima iz regije Srebrenica. Konferencija za Srebrenicu je okončana, sada ostaje da se vidi koliko će novca zemlje koje su prisustvovale na konferenciji donirati. Tim povodom je kolegica Mirela Bruk za razgovor zamolila upravitelja UN-ovog programa za razvoj pri regionalnom uredu za Evropu Norija Shimomuru. Gospodin Shimomura kaže da se ipak radi o provizornim podacima koji se tiču doniranih sredstava: Norveška je obećala donirati 150 hiljada američkih dolara, Italija 1.5 milona eura i Danska 750 hiljada kruna. Ovo su tri zemlje koje su obećale donirati konkretna sredstva. Ono što su pomenuli zvaničnici UN-a, koji su uspostavili fond iz kojeg se mogu nadomjestiti određena sredstva, je to da bi UN mogao biti u mogućnosti da donira određena sredstva iz uspostavljenog fonda.

Na pitanje kada bi se planirana sredstva mogla prikupiti, upravitelj UN-ovog programa za razvoj pri regionalnom uredu za Evropu Nori Shimomura kaže: Nema posebnog plana. Mi ćemo se obratiti donatorima koji su izrazili spremnost da doniraju određena sredstva kako bismo ustanovili da li su oni uistinu za to i spremi.

Gospodin Shimomura kaže da raspolaže informacijama da Irska ozbiljno razmišlja o doniranju sredstava, te da su Švicarski predstavnici spomenuli da su oni za ovu godinu već dali svoj doprinos za BiH, tako da ništa ne mogu donirati ove godine, iako su kazali da će sljedeće godine raspolagati određenom sumom novca i da bi mogli dati donaciju za Srebrenicu -kazao je za Glas Amerike zvaničnik UNDP-a sa sjedištem u New Yorku Nori Shimomura.

BANJA LUKA

Donatorska konferencija o Srebrenici, održana u sjedištu Ujedinjenih Nacija u Njujorku je bila veoma uspješna i predstavlja prekretnicu za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u cjelini. Navodi se ovo u današnjem saopštenju biroa vlade Republike Srpske za odnose s javnošću,uz konstataciju da će predviđena sredstva za program oporavka regije Srebrenica od 12,3 miliona dolara biti obezbjeđena. Također se ističe da su najveći donator Sjedinjene Američke Države sa 3,45 miliona dolara, te Republika Srpska koja će za ekonomski razvoj i zapošljavanje, obnovu kuća, socijalnu zaštitu i druge namjene, u opštinama Milići, Bratunac i Srebrenica izdvojiti 2 miliona dolara. Međutim, čelnici opštine Srebrenica nisu u potpunosti zadovoljni predviđenim načinom raspodjele doniranih sredstava. Načelnik opštine Srebrenica, Šefket Hafizović tim povodom posebno naglašava:Mi nismo, naravno zadovoljni samom projekcijom budžeta i samim programom ulaganja po segmentima, budući da je upravo najveći dio sredstava trebao biti usmjeren na troškove implementcije programa i projekata. Mislim na menadžment, manipulativne, tekuće troškove itd. , a da je svega 300 kuća za tri opštine, u toku tri godine predviđeno za obnovu.

Slično razmišlja i predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, Desnica Radivojević,koji izražava nezadovoljstvo činjenicom da će, na primjer, menadžer za implementaciju projekta pomoći za 18 mjeseci, kako kaže, zaraditi čak 409.000 dolara: Ima tu dosta troškova koji su, kad se sve sabere, na procjeni ispali na oko milion i 882 hiljade a tamo, razlika se neka uklopila u UNDP-ove troškove podrške još dodatnih nekih 565 hiljada.

XS
SM
MD
LG