Linkovi

Na Srednjem Istoku se nastavlja nasilje 14/5/02 - 2002-05-14


Izraelske trupe su okupirale 12 kuća u Mawasiu, selu na jugu Gaze, nakon što je u nedjelju ubijen jevrejski naseljenik Rafian Yam. Jedna od okupiranih kuća je potpuno razorena. Predstavnici Centra za ljudska prava Al-Mezan kažu da su, jevrejski naseljenici prvi preuzeli 12 kuća, nekoliko sati prije nego ih je evakuirala Izraelska vosjka, koja se zatim smjestila u te kuće. Ista organizacija kaže da su Izraelci pritvorili osam osoba. U medjuvremenu, članovi pokreta Fatah Yasera Arafata nastavljaju trening u cilju nastavka otpora Izraelskoj okupaciji.

U drugom izraelskom napadu na palestinsko autonomno područje na Zapadnoj Obali ubijena su dvojica službenika palestinske obavještajne službe. Glasnogovornik izraelske vojske je izjavio da su njihove trupe rano jutros izvršile upad u gradić Halhoul, u blizini Hebrona, te ustrijelili lokalnog zapovjednika palestinske obaveštajne službe Khaleda Abu Knama i još jednog pripadnika te službe. Glasnogovornik je naglasio da su obojica ubijenih bili na izraelskim potjernicama zbog mnogih napada na Izraelce. Izraelska vojska je saopćila da su njeni vojnici tokom noći, u selima u drugim dijelovima Zapadne Obale, uhapsili 14 Palestinaca, koje Izrael takodjer traži. Palestinski zvaničnici kažu da su ljudi bili zatečeni u svojim krevetima u ranu zoru, kada su tri tenka, osam oklopnih transportera i oko 15 vojnika opkolili kuću. Predstavnik armije kaže da je treći čovjek, koji pripada Snagama 17 Yasera Arafata uhapšen, dok je četvrti pobjegao. Nakon ovog incidenta hiljade palestinaca se okupilo na sahrani ubijenom Khaledu Abu Knaamu, uzvikujući anti-Izraelske parole i pozivajući na osvetu.

U medjuvremenu u Tel Avivu, Izraelski ministar vanjskih poslova Shimon Prese je iskazao podršku Palestinskoj državi uprkos glasanju Likud partije premijera Ariela Sharona da nikada neće prihvatiti Palestinsku državu: Cijeli svijet je za Palestinsku državu, većina Izraelaca je za to, tako da nije važno šta su željeli postići pripadnici partije Likud, oni su postigli suprotno od onoga što su htjeli.

Gospodin Peres, koji je vodeća ličnost u Sharonovoj koalicionoj vladi, je ovo izjavio u trenutku dok se Sharon suprostavlja partijskom vodjstvu. Sharon je rekao da je rano govoriti o palestinskoj državi i traži reformu palestinskog vodjstva, kao preduvijet za razgovore. Premijer Sharon je poslanicima Likuda rekao da će on, ne partija, uspostaviti mirotvornu politiku.

U isto vrijeme, kako izgleda palestinski nacionalisti koji se protive miru sa Izarelom, napali su Palestinskog ministra. Hassan Asfour, ministar za poslove nevladinih organizacija, je smješten u bolnicu zbog lakših povreda, nakon što su njega i Moussa Abu Hamida napali pet maskiranih napadača. Gospodin Asfour je bivši mirovni pregovarač sa Izraelom: Grupa sa oružjem i željeznim predmetima nas je napala...to je sve što znam, rekao je za Reuters gospodin Asfour. Nadam se da je riječ o pojedinačnom incidentu koji je izveden bez motivia podtaknutih Palestinskom nacionalnom borbom za Palestinski narod i da nije riječ o organiziranom napadu. Sve dok neko ne bude optužen, ja ne želim nikoga okriviti. To je nizak udarac koji samo može prouzrokovati razdor i jedini koji od toga imaju koristi su Izarel i njegovi agenti, rekao je Asfour.

Palestinski glasnogovornik je napad opisao kao kukavički i kriminalni čin, rekavši da je predsjednik Arafat instruirao Palestinske snage sigurnosti da pronadju napadače i privedu ih pravdi.

XS
SM
MD
LG