Linkovi

Bohemian rapsody, grupe Queen - proglašena najboljom pjesmom svih vremena 10/6/02 - 2002-05-10


Na traženje publikacije Guinnesovi Svjetski Rekordi, publika je nedavno glasala za rok numeru svih vremena. Punih deset godina, Imagine, Johna Lennona, bila je ta najslušanija i najomiljenija pjesma na svijetu. Medjutim, prije dva dana proglašeni rezultati glasanja predstavljali su šok. Prije svega, za preostale članove grupe Queen, čija je numera, takodje svima dobro poznata i veoma draga BOHEMIAN RAPSODY - proglašena rokenrol pjesmom svih vremena.

Pjevač Queen-a, Freddie Mercury, pjesmu je napisao 1975. godine, ali niko iz grupe nije očekivao da će ona doživjeti takvu popularnost, jer u to doba radio programi, ključni za popularisanje nekog novog snimka, nisu emitirali pjesme duge 7 i po minuta, kaže Brian May, gitarista i vodja grupe Queen: Mi smo na to gledali kao na avanturu, vi znate da smo mi uvijek gurali, pokušavali da pomjerimo granice mogućnosti u snimanju. U to doba, medjutim, niko nije bio u stanju da snimi tako nešto, jer jednostavno nije bilo dovoljno kanala na tonskim trakama, pa smo mi snimali dijelove i presnimavali ih na jedan kanal. Medjutim, i danas bi bilo teško snimiti numeru sa takvim tonskim rasponom i tako velikim horom, a tada je to bilo nešto što nas je sve natjeralo da prevazidjemo sve svoje mogućnosti, kaže ovaj muzičar naglasivši da su sve što se čuje na snimku odsvirali i otpjevali članovi benda, na čelu sa Freddiem Mercuryem.

Freddie Mercury umro je krajem osamdesetih od AIDS-a, ali publika i danas pamti njegov bogati glas i način na koji je vladao scenom. Boemska Rapsodija je, medjutim, njegova autorska, kompozitorska ostavština i trajni zaštitni znak grupe Queen. Načinom na koji je snimana, svirana i otpjevana, isto kao i svojim tekstom, ova pjesma je ostala i himna i rekvijem generaciji buntovnika razočaranoj što šezdesetih i sedamdesetih ipak nije uspjela da promijeni svijet.

XS
SM
MD
LG