Linkovi

Najteže mi je bilo oko Hercegovačke banke 9/5/02 - 2002-05-09


Ratovanja oružjem su prestala, ali ratovi za pregovaračkim stolovima još ne, i zato je dužnost Visokog Predstavnika u BIH teška i odgovorna -ovo je danas na redovnom zasijedanju Stalnog Vijeća OSCE-a, rekao , govoreći posljednji puta u ovoj instituciji u funkciji Visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH, Austrijanac Wolfgang Petritsch. Naša reporterka iz Beča Emela Filipović je ovom prilikom gospodina Petritscha upitala o pravcu kojim će, po njegovom mišljenju, ići dalje promjene i dogadjana u BiH:

W. PETRITSCH: U ovim trenucima, kada se spremam otići iz BiH, u toj zemlji postoje osnovni preduvjeti za jednu održivu, demokratski nastrojenu, multi-etničku zajednicu. To je sada, mogao bih reći, temelj na kojem bosansko-hercegovačke, demokratske, reformske političke snage moraju izgraditi jednu potpuno održivu državu Bosnu i Hercegovinu. I ta izgradnja zaista sve više postaje zadatkom koji samo lokalne vlasti mogu izvršiti.

Na pitanje kolegice Filipović koji bi trenutak izdvojio možda kao najteži za njega tijekom boravka na dužnosti visokog predstavnika u BIH, gospodin Petritsch je odgovorio: Za mene je najteži, natraumatičniji trenutak bio kada smo morali postaviti privremenu medjunarodnu administraciju nad Hercegovačkom bankom. Tada su hrvatski extremisti uzeli mojih 9 djelatnika kao taoce. Ja sam se tada sučelio s teškom odlukom kako učiniti sve što je potrebno da bi se spasili životi. Hvala Bogu, uspješno smo oslobidili taoce, i spriječili ubojstva. Za mene je to zaista bio najozbiljniji , najdramatičniji dogadjaj u cijele tri godine u BIH. Medjutim, nastavio je gospodin Petritsch, moram vam reći da ima mnogo, mnogo pozitivnih trenutaka kojih ću se sjećati: sam pravac u kojem BIH sada ide je pozitivan. Sva tri naroda gledaju mnogo više u budućnost, na jedan pragmatičan način, što se najbolje pokazalo tijekom dugih pregovora o Ustavnim reformama, ali koji su vodjeni u duhu kompromisa, dobre volje i medjusobnog poštivanja. Ta nova atmosfera, nova kultura u bosansko-hercegovačkoj politici, u meni pobudjuje jak optimizam, zaključio je Wolfang Petrisch, visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BIH, koji odlazi s dučnosti 27 maja, kada tu dužnost preuzima lord Paddy Ashdown.

XS
SM
MD
LG