Linkovi

Ulagati u djecu znači imati bolje ljude sutra, 7/5/02. - 2002-05-07


U periodu od deset godina, izmedju 1986. i 96. godine, ratovi su odnijeli otprilike milion života djece. Još dva miliona djece ostala su siročadima. Šest miliona djece osakaćeni su za cijeli život. Više od 60 posto svjetks epopulacije izbjeglica su djeca. Olara Otunu, specijalni predstavnik UN-a za pitanja djece u oružanim sukobima, te cifre naziva alarmantnim. On je ipak optimističan u pogledu ove specijalne sjednice koja traje tri dana, izražavajući nadu da ona može nešto promijeniti. Ovaj summit u New Yorku je u stvari nastavak Svjetskog summita o djeci iz 1990. godine, a ključni problemi naglašeni na tom sastanku, i dalje su ključni: smanjivanje stope smrtnosti kod majki na porodu i novorodjenih, povećavanje pristupa čistoj pijaćoj vodi i sanitetskim uvjetima života, i uspostava jednog univerzalnog prava na osnovno obrazovanje. Prema izjavi direktorice UN-ove agencije za djecu, UNICEF-a, Carol Bellamy, značajan napredak u općem stanju djece u svijetu ipak je postignut nakon summita 1990: više od 60 zemalja, kaže gospodja Bellamy, smanjili su stopu smrtnosti djece ispod starosti ispod pet godina, za jednu trećinu. Takodjer, stopa smrtnosti djece usljed dijareje je smanjena širom svijeta za 50 posto. Na konferenciji u New Yorku će biti prisutno gotovo 50 predsjendika i premijera država; medjutim, najznačajnije će biti prisutstvo djece - više od 300 dječaka i djevojčica iz raznih zemalja svijeta su delegati na konferenciji. Gospodja Bellamy sudjelovanje djece smatra ključnim, govoreći da njihovo prisutstvo i sudjelovanje u summitu ima podsjetiti druge sudionike, kao i javnost uopće, na važnu misiju summita.Gospodja Bellamy zaključuje riječima:

Često me pitaju: zašto se fokusirate na djecu, kada postoje stvarne opasnosti , za mir i sigurnost uopće? Baš zato hoću naglasiti da bi čovjek imao puno bolju šansu za postizanje mira i sigurnosti kada bi više ulagao u djecu. AKo vam je cilj izbjeći odgajanje budućih terorista, onda vam je bolje da se posvetite tome da vaša djeca budu zdrava, i da im se pruži šansa za obrazovanje.

Na kraju da spomenemo da je ova Konferencija o djeci koja je počinje 8 maja, i traje do 10 maja, prvobitno bila planirana za septembar prošle godine, ali je odgodjena zbog napada na Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG