Linkovi

Milošević je odlučno izazvao Rugovu. 6/5/02 - 2002-05-06


Milošević je odlučno izazvao Rugovu, koji ga je optužio za laganje i miješanje činjenica. Milošević i Rugova su iznijeli dramatično kontradiktorne činjenice o događanjima vezanim za njihove direktne susrete 1999 dok su kosovski albanci-izbjeglice hrlili ka granici s Makedonijom i dok su avioni NATO-a bombardirali jugoslavenske ciljeve. Rugova je optužio Miloševićeve snage da su ga držale u kućnom pritvoru u Prištini aprila 1999. i da je strahovao da će ga srbijanska vlada ubiti. Milošević je rekao da je štitio Rugovu od atentata od strane separatističke gerile Oslobodilačke vojske Kosova. Gospodin Rugova je izmedjuostaloga rekao: Kada su policija i vojska bili stacionirani u mojoj kući, nakon toga sam čuo da je jedna osoba ubijena, i uspostavilo se da je to bio moj bivši vozač i još neko ko je mislio da je bilo lako doći i osloboditi me. Ali nikada se nisam bojao da će me ubiti Albanci, rekao je Ibrahim Rugova.

Prijatelj suda, službeno dodijeljen Miloševiću koji inače nema advokata, Mischa Wladimiroff ,je rekao da je jedno od pitanja koje je Milošević postavio bio na primjer Rugovin zahtjev da sa svojom obitelji napusti zemlju i ode u Italiju. Nesuglasice su bile ko je postavio to pitanje, ko je dao dozvolu za šta i šta je zapravo gospodin Rugova tražio. I mislim da je Milošević dobio odgovore, rekao je gospodin Wladimiroff.

Inače, posljednji put da su se dvojica rivala suočili oči u oči bilo je tokom susreta kojeg je Milošević organizirao tokom NATO-ve zračne kampanje protiv Jugoslavije. Gospodin Rugova je rekao da je cilj susreta bio podijeliti etničku albansku opoziciju srpskoj vladavini. Milošević, koji je stalno optuživao Zapad za financiranje gerilskog rata Oslobodilačke vojske kosova protiv srpske vladavine kako bi pojačao svoj utjecaj u regionu, je Rugovu izazvao pitanjem da li ovu gerilu smatra terorističkom organizacijom.

XS
SM
MD
LG