Linkovi

Evropa nervozna zbog eventualne američke akcije protiv Iraqa,2/5/02 - 2002-05-02


BORGIDA: Doktore Katzman, jeste li medju onima koji se boje da bi Iraq mogao odgoditi eventualnu američku vojnu akciju tako što bi ponovno otvorio vrata inspektorima UN-a za naoružanje?

KATZMAN: Da, mislim da je vlada u Baghdadu donekle uznemirena terminom ” osovina zla“, što ih je vjerovatno natjeralo da se vrate pregovaračkom stolu s UN-om o povratku inspektora za naoružanje. Ipak, mislim da će američka administracija vjerovatno postaviti neki rok,kako se ti pregovori s UN-om ne bi vukli u nedogled.

BORGIDA: Doktore Katzman, upravo ste se vratili s puta po Evropi, gdje ste s evropskim liderima razgovarali o mnogim pitanjima, ali posebno o Iraqu. Kakva je Evropska reakcija na to pitanje?

KATZMAN: U Evropi postoji jak osjećaj da bi svaka moguća akcija protiv Iraqa trebala biti opravdana , u smsilu ili da Iraq izvrši napad na neku zemlju, ili pak da se predstavi vrlo jasan dokaz da recimo, razvijaju nuklearno oružje. Puno je nepovjerljivosti, puno nervoze prema ideji da Sjedinjene Države jednostavno izvrši žestoku kopnenu ofanzivu u cilju obaranja Saddama Husseina.

BORGIDA: Mislite li medjutim da, ako bi bilo izvjesnog uspjeha na rješavanju Izraelsko-palestinskog sukoba, dakle, da bi to na neki način olakšalo predsjedniku Bushu dobijanje podrške u eventualnoj akciji protiv Iraqa?

KATZMAN: I dalje vidim u tom polju puno problema, pogotovo ako je u pitanju velika kopnena ofanziva. Mislim da bi rješenje Izraelsko-Palestinskog problema donekle pomoglo stvaran ju podrške izvjesnoj akciji u Iraqu, ali manjih omjera - na primjer zračni udari, ili možda ubacivanje specijalnih snaga kako bi se pomoglo grupama koje se protive Saddamu. Takve manje agresivne akcije bi možda mogle biti provodive.

BORGIDA: Kako se administracija predsjendika Busha odnosi prema očiglednom protivljenju akciji u Iraqu čak i od dijela umjerenih arapskih zemalja?

KATZMAN: To je zaista najteži dio svega. Ako vam treba, na primjer, 200 hiljada vojnika na terenu kako bi ste uspjeli zbaciti Saddama Husseina,a okolne zemlje ne žele vam dozvoliti da tu vojsku ih rasporedite kod njih, onda bi bilo izuzetno teško poduzeti bilo kakvu ofanzivu pod takvim uvjetima.

BORGIDA: Doktor Keneth katzman, hvala vam što ste bili naš gost. Bio je doktor Keneth katzman iz Istraživačkog ureda Kongresa, stručnjak za pitanje Srednjeg Istoka i Persijskog Zaljeva.

XS
SM
MD
LG