Linkovi

Pariz: demonstriralo 300 hiljada protivnika Le Pena 1/5/02 - 2002-05-01


U Parizu se okupilo oko 300 hiljada protivnika Le Pena što je dio masovnog francuskog protesta protiv narastajuće desnice i "mobilizacije" pred činjenicom da se kandidat ultra-nacionalista kandidirao za drugi krug predsjedničkih izbora, zakazanih za nedjelju, 5. maja. Na prvomajske demonstracije protiv Le Pena i njegovog "Nacionalnog fronta", pozvali su svi veliki francuski sindikati i partije ljevice, kao i mnogobrojne antirasističke organizacije.

Protiv Le Pena i ekstremne desnice demonstiralo se i širom Francuske. Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, više od milion demonstranata, u sedamdesetak gradova, isticalo je da neće budućnost sa Le Penom, kojeg su nazivali fašistom i rasistom. U isto vrijeme, u Parizu je defilovalo i oko 20.000 pristalica Le Penovog Nacionalnog fronta, noseći pored ostalih i parole poput: "Mi nismo djeca imigranata!" . Već tradicionalno, desničari svakog prvog maja organizuju defile i polažu vijenac uz statuu legendarne Jean d'Arc, koju su prepoznali kao svoj simbol. Tom prilikom, Le Pen je pozvao socijaliste da u nedjelju glasaju za njega, a ne za Chiraca, koji ih je, kako kaže lider ultra-nacionalista, izmanipulirao. Zahvaljujuchi vrlo snažnim policijskim mjerama, nisu zabilježeni značajniji sukobi protivnika i pristalica desničarskog predsjedničkog kandidata. Svitanje prvog maja dočekali su u Berlinu sukobljeni demonstranti "ljevičari" i policija. U sukobima su povredjena 62 policajca a uhapšene su desetine demonstranata.

Žestokih sukoba sa policijom bilo je i u Hamburgu, gdje su demonstranti zapalili barikade koje je policija postavila i gadjali policajce kamenjem. U Frankfurtu su demonstranti pokušali da spriječe dolazak desničara na zakazane demonstracije u gradu.

Policija je tokom dana pojačala snage na ulicama njemačkih gradova a samo na ulice Berlina je uputila nekoliko hiljada pripadnika posebnih jedinica, koji bi trebali spriječiti nemire i sukobe lijevo orjentiranih demonstranta i desničara, okupljenih oko Nacionalne demokratske partije. Inače, širom zemlje su sindikati obilježili praznik rada, podržavajuchi zahtjeve njemačkih metalaca koji od ponedjeljka, 6 maja najavljuju generalni štrajk.

Za Glas Amerike, Elvir Bucalo

XS
SM
MD
LG