Linkovi

C. Powell o fondovima za unutarnju sigurnost SAD-a 1/5/02 - 2002-05-01


Državni sekretar Colin Powell je pred Senatskim komietom za donacije još jednom naglasio planove administracije predsjednika Busha, kada je riječ o sigurnosti u zemlji. Državni sekretar Colin Powell često svjedoči pred članovima Kongresa, posebno kada je riječ o zahtijevima za dodjelom fondova: Ovo je moje deveto svjedočenje u vezi sa budžetom u tri mjeseca, dakle u prosjeku tri puta mjesečno. Jučer je on pred Senatskim komitetom za donacije tražio novac potreban za jačanje sigurnosti u zemlji. On je rekao da administracija predsjednika Busha u toj oblasti vidi značajne izazove: I da bi odgovorili tim izazovima biće poterbna suradnja i zakonodavne i izvršne vlasti.

Državni sekretar je rekao da uloga State Departmenta u tome nije tako velika kao recimo Ministarstva odbrane ili transporta: Ali, i mi treba da odigramo vitalnu ulogu i State Department je uključen u unutarnju zaštitu zemlje kroz dvije ključne uloge. Prvo - naš program sigurnosti granica i drugo - fizička sigurnost odredjenih vladinih ustanova i uposlenika u Sjeidnjenim državama.

Samo za bolju sigurnost granica administracija zahtijeva nešto preko 749 miliona dolara, uključujući: Bržu razmjenu informacija kada je riječ o vizama - jačanje sigurnosti u vezi pasoša i dokumenata za vize i povećanje kapaciteta za procesiranje pasoša i viza. 104 miliona dolara je zahtjevano za sigurnosne mjere, kao što su inspekcije terena: Sistem javnog obraćanja u hitnim slučajevima, izdavanje upozorenja i obavljanje evakuacija, kemijsko-biloški program i jačanje protokola u pogledu razmještaja skladišta exploziva...

Uz to je državni sekretar Powell naglasio dodatne zahtjeve, koji uključuju preko 47 miliona dolara za programe u vezi unutarnje sigurnosti, kao poštanski sistem i više čuvara unutar zemlje.

XS
SM
MD
LG