Linkovi

Mladić je u Beogradu, a Karadžić u okolini Banja Luke 1/5/02 - 2002-05-01


Prema pisanju evropskih medija, što prenose djelove intrevjua glavne haškog tuzziteljice, Carle del Ponte, datog listu Journal d` Geneve, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić nalazi se u Beogradu, dok se Radovan Karadzic skriva u okolini Banjaluke. Istom izvoru je del Ponte izjavila kako je "dobar znak" to što jugoslavenska vojska više ne štiti Mladića, što je činila niz godina. Tvrdeći kako za cijeli region ima iznimnu važnost hapšenje ove dvojice bjegunaca od medjunarode pravde, glavna tužiteljica Haškog tribunala nalazi da je glavni razlog oklijevanju vlasti Republike Srpske da uhapse Karadzića činjenica da ga štite vojne jedinice srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini. " Karadzića treba iznenaditi", tvrdi Del Ponte, ali i konstatira kako snage SFOR-a nemaju mogućunosti za takvo nešto.

Nešto ranije, generalni sekretar NATO, George Robertson je britanskim medijima ustvrdio kako "u Bosni nije uvijek lako uhvatiti bjegunce", objasšnjavajući kako SFOR na terenu ima manje od dvadeset hiljada ljudi, kako je riječ o velikoj teritoriji, zatim kako se radi, posebno u slučaju Karadzića, o velikom broju onih koji bjegunca skrivaju i pomažu mu u da izmakne potjeri.

On je, uz to, podsjetio kako, po Daytonskom mirovnom sporazumu, odgovornost za hvatanje ratnih zločinaca nije na vojnom savezu. "To su dužni provoditi potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma", rekao je Robertson, tvrdeći kako je, po istom sporazumu, dužnost medjunardonih snaga da, ako se susretnu sa nekim od optuženih za ratne zločine, to lice tada i uhapse. Istom prilikom, on je saopštio kako je, nakon dva neuspješna nedavna pokušaja hvatanja Radovana Karadzića, lično istražio navode o izdaji kao razlogu propadanju akcije: "Istraživali smo sve okolnosti pod kojima su provedene nedavne akcije SFOR i mogu vam reći: suprotno tvrdnjama, nismo našli dokaze o postojanju "krtice", rekao je Robertson.

XS
SM
MD
LG