Linkovi

26 palestinaca napustili opkoljenu crkvu 30/4/02 - 2002-04-30


Od vijesti koje stižu sa Srednjeg Istoka, najviše medijske pažnje privukli su nagovještaji da će Izraelci danas početi povlačenje iz opsade sjedišta palestinskog lidera Yassera Arafata u Ramalli, nakon što su obje strane prihvatile plan američkog predsjednika Busha. Dogadjaj dana, medjutim, zbio se u Betlehemu. 26 Palestinaca napustilo je opkoljenu Crkvu svetog Rodjenja. Izraelska vojska je saopštila da su polovina njih pripadnici palestinskih snaga sigurnosti, dok su ostali civili. Ovaj sporazum o evakuaciji postignut je izmedju palestinskih pregovarača i izraelskih vojnih zvaničnika u Betlehemu. Ovo je najveća pojedinačna grupa Palestinaca koja napušta ovaj kompleks, kojeg su Izraelci okupirali prije gotovo mjesec dana. U crkvi se još uvijek nalazi izmedju 180 i 200 ljudi, uključujući i naoružane militante koji se nalaze na izraelskim potjernicama. Opsada se nastavlja, ali, kako se izvještava, i pregovori.

Inače, izraelske snage su nakratko jutros u tenkovima i oklopnim transporterima upale u dva palestinska sela na Zapadnoj Obali, pretražujući kuće i uhapsivši veći broj ljudi. Izraelska vojska saopštava da su ove operacije za cilj imale zaustavljanje terorističkih aktivnosti.

U Pojasu Gaze, kako navode vojni izvori, izraelske snage su ubile dvojicu naoružanih Palestinaca, koji su pokušali da pridju jednom jevrejskom naselju.

Dok se očekivao početak povlačenja izraelskih snaga oko kompleksa zgrada u Ramalli, u kojima se nalazi sjedište Yassera Arafata, odatle se začula pucnjava, ali su palestinski izvori ubrzo saopštili da se radilo o nemirima i da gospodin Arafat nije povrijedjen u tom incidentu. U medjuvremenu, američki, britanski i palestinski zvaničnici treba da se danas ponovo sastanu da bi detaljnije razradili plan, kojeg je predložio predsjednik Bush. Prema ovom planu, Izrael će gospodinu Arafatu omogućiti punu slobodu kretanja, što je ključna karika u svim verzijama mirovnih planova koji se razmatraju u medjunarodnoj zajednici. Šest palestinskih militanata sa izraelskih potjernica biće prebačeni u zatvor u Jericho-u, gdje će ih nadgledati američki i britanski čuvari.

U medjuvremenu, Izrael ponovo odgodio saradnju u istrazi UN o Jeninu. Glasnogovornik vlade, Dore Gold: Izrael mora biti veoma oprezan da bi se zaštitio od politizacije ove istrage. Primjenjuju se dvostruki standardi. Kad Izraelci bivaju masakrirani u svojim krevetima, UN su totalno nezainteresirani, a kad Izrael djeluje u samoodbrani - optužuju ga za masakr, za koji sad svi znaju da ga nije ni bilo. Dakle, mi treba da se precizno sporazumijemo sa UN-om prije nego njihov tim ne stigne u Jenin.

Tim specijalista UN okupljen je u Ženevi i čeka na zeleno svjetlo da krene u Jenin, da bi istražio optužbe da je tu počinjen jedan od najtežih masakra u istoriji izraelsko-palestinskih sukoba. U medjuvremenu, generalni sekretar UN Kofi Annan ne isključuje mogućnost da potpuno opozove ovu misiju - zbog odbijanja Izraela da saradjuje, podsjećajući još jednom da su mu i izraelski ministar vanjskih poslova Peres i ministar odbrane Ben Eliezer ranije rekli da je takva misija UN dobrodošla i da Izrael nema šta da krije.

XS
SM
MD
LG