Linkovi

11 septembar je donio seriju istina 30/4/02 - 2002-04-30


avjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice, obraćajući se stranim studentima u Washingtonu, je rekla da su teroristički napadi 11 septembra donijeli u Sjedinjene države seriju istina uključujući kraj vjerovanju o neranjivosti domaćeg tla: Mi ne tražimo samo da svijet učinimo sigurnijim - nego da ga ostavimo boljim - da ostavimo svijet u kojem će biti moguće za sve ljude da iskuse radost i izazove slobode.

Rekla je Condoleezza Rice, govoreći inostranim studentima o ratu protiv terorizma i vanjskoj politici Sjedinjenih država. Gospodja Rice kaže da je 11 septembar, tako jasno donio kući, kao što je rekla: Odredjene istine, uključujući kraj vjerovanju o neranjivosti na domaćem tlu i činjenicu da temelji vanjske politike počinju kod kuće, te potrebu jačanja unutarnje sigurnosti: To znači - voditi računa o sigurnosti aerodroma, uvjetima za izdavanje viza, zaštiti nuklearnih elektrana i drugih objekata i kompjuterske mreže.

I predloženo stvaranje Sjeverne komande Sjedinjenih država, je zapravo stvaranje američkih oružanih snaga, koje će po prvi put pokrivati američki kontinent, te suradjujući sa Mexicom i Kanadom stvoriti, kako je rekla pametne i moderne granice: Granice koje će štititi od onih koji nas mogu povrijediti, ali koje će održavati trgovinu i razmjenu među ljudima koja nas obogaćuje.

Gospodja Rice, takodjer kaže da su septembarski napadi naglasili značaj saveznika i koalicija: Sada trenutno ima 20 država čije snage djeluju u i oko Afganistana - što je jedna od najvećih koalcija od Zaljevskog rata.

Ona je rekla da mnogo toga još treba da se uradi u Afganistanu, nazvavši to: Dugoročnim projektom izmedju Afganistanskog naroda i medjunarodne zajednice. Izvan Afganistana - Sjedinjene države vode kontinuiranu kampanju kako bi onemogućili stvaranje skloništa za teroriste. Terorizam, rekla je ona, nikada, nikada nije legitiman: Terorizam je po samoj svojoj prirodi- zlo. Teroristi nemaju pozitivan program. Teroristi nisu ni za što. Oni su protiv mira, slobode i samog života.

To je poruka, rekla je, za sve lidere - na svakom kontinentu. Inače, prvobitno se Condoleezza Rice trebala obratiti inostranim studentima u Washingtonu prošlog septembra, ali su njeno obraćanje odgodili teroristički napadi na New York i Washington.

XS
SM
MD
LG