Linkovi

Pred junski summit Bush - Putin u Moskvi,29/4/02. - 2002-04-29


I Sjeidnjene države i Rusija su danas objavili namjeru da smanje svoje arsenale strateškog nuklearnog oružja na hiljadu i 700 do 2 hiljade i 200 bojevih glava u narednih deset godina, sa sadašnjih više od 6 hiljada bojevih glava. Moskva se oštro protivi planovima Pentagona da uskladišti, umjesto uništi, na stotine američkih bojevih glava kada se one skinu s raketa i projektila. Ministri obje zemlje su izjavili da je postignut napredak tokom današnjeg kratkog zaustavljanja američkog ministra odbrane Donalda Rumsfelda na aerodromu u Moskvi.

Vojni predstavnici su imali mogućnost da održe iskrenu razmjenu stavova o idejama, tekstovima, ili konkretnije projektima, o kojima je razgovarano ranije, i postignut je napredak o određenim aspektima, rekao je ruski ministar odbrane Sergei Ivanov.Jedna stvar koju ću reći je da je predsjednik Bush naglasio da, bez obzira na ishod ovih razgovora, Sjedinjene države namjeravaju smanjiti ofanzivno oružje na nivo kojeg je i predsjednik naglasio, od hiljadu i 700 do 2 hiljade i 200, rekao je američki ministar odbrane Donald Rumsfeld.

Predsjednici George W.Bush i Vladimir Putin se nadaju da će potpisati sporazum o smanjenju naoružanja na samitu u Moskvi i St.Petersburgu krajem sljedećeg mjeseca, ali su nesuglasice dovele do pitanja da li se to može postići u datom roku, a u vezi sa tim, od ministara Ivanova i Rumsfelda danas se nisu čule nikakve konkretne potvrde. Neki članovi američkog Kongresa su izrazili sumnju o predanosti Bushove administracije ka smanjenju nuklearnog arsenala, optuživši je da nenamjerno riskira moguću proliferaciju tog oružja, dajući Rusiji podsticaj da skladišti vlastite bojeve glave, vjerovatno pod nesavršenim sigurnosnim uvjetima.

XS
SM
MD
LG