Linkovi

Kradja putem kreditnih kartica,26/4/02 - 2002-04-26


Prema procjenama, u narednih pet minuta - najmanje petorici Amerikanaca biće ukraden njihov identitet. U većini slučajeva, lopovi će iskoristiti njihove osobne podatke da bi napravili na hiljade dolara zaduženja na kreditnim karticama. Novinar Glasa Amerike, Jim Malone izvještava, medjutim, da su članovi Kongresa sada zabrinuti da bi ova lakoća preuzimanja tudjeg identiteta mogla postati interesantna i teroristima.

U posljednje tri i po godine život Sally Twentyman pretvoren je u noćnu moru. Nevolja je počela u septembru 1999., kad je dobila račun za kreditnu karticu koji je pokazao da je neko sa njenog računa i bez njenog znanja podigao 13 hiljada dolara gotovine.

Nikad neću zaboraviti totalnu zbunjenost i razočarenje koje sam osjetila tog dana , kad sam dobila taj račun, a na neki način to osjećam i sada. Shvatila sam da sam žrtva nečije prevare, koja se, u mnogome, širila kao jedan finansijski tumor.

Sally Twentyman je žrtva kradje identiteta. Njeno ime i tzv. broj socijalne sigurnosti, koji u Americi služi kao osnovni identifikacioni podatak, poput jedinstvenog matičnog broja - neko je pronašao na internetu; na osnovu toga, zatim, osigurao pristup njenim kreditnim računima i ostvario izuzetno velika zaduženja. Lopov je čak kontrolu nad njenim računima uspio da iskoristi i za otvaranje novih kreditnih kartica i pravi još veća zaduženja. Od tada - do danas, Sally Twentyman pokušava da u normalu vrati svoje finansijsko stanje i ponovo uspostavi svoj ranije stečeni ugled korisnika kredita.

Lopov je vjerovatno još uvijek tu negdje, neotkriven, sa dovoljno mojih osobnih podataka da ponovo, u bilo kom trenutku, totalno uništi moju kreditnu istoriju. A i drugi lopovi, lako mogu doći do informacija putem internet-stranica koje daju osobne podatke ljudi, uključujući i broj socijalne sigurnosti.

Zvaničnici federalnih i organa gonjenja u saveznim državama kažu da je kradja identiteta kupaca i korisnika kreditnih kartica - jedno od krivičnih djela koje najbrže raste i proizvodi najviše materijalne štete. Samo u 2001. godini 700 hiljada potrošača postalo je žrtvom kradljivaca identiteta i to ih je koštalo više od milijardu dolara. Demokratska senatorica Diane Feinstein iz Californije, jedna je od onih koje se veoma zalažu za usvajanje propisa i zakona koji će lopovima otežati pribavljanje nečijih osobnih podataka koji su im neophodni da bi se lažno predstavili koristeći tudji identitet.

Kradljivcima identiteta je isuviše lako da sada praktično zarobe nečiji identitet i ocrne ugled njegovog imena.

Eksperti kažu da su ovi kradljivci postali veoma spretni u upotrebi interneta da bi pronašli nečije osobne podatke koji su im potrebni, uključujući i broj socijalne sigurnosti i datume rodjenja. Lou Canon je policijski ekspert koji se pitanjima prevare potrošača bavi već godinama. Na nedavnoj senatskoj raspravi, gospodin Canon je veoma iznenadio senatoricu Feinstain kad joj je rekao da je uz pomoć njene senatske web-stranice uspio da pribavi dovoljno podataka da bi mogao otvoriti novi račun za kreditnu karticu.

I vi kažete da moja web stranica lopovima daje šansu da tako nešto učine.

Ja lično sam bio u stanju da uz pomoć vaše web stranice skinem dovoljno podataka za otvaranje nove kreditne kartice.

S obzirom na lakoću s kojom kradljivci identiteta sada djeluju, neki od senatora su iskazali zabrinutost da bi se takvom situacijom mogli okoristiti i teroristi.

Zvaničnici organa gonjenja svjesni su da se pred njima nalazi strma uzbrdica kad je riječ o uspostavljanju kontrole nad kradjom identiteta. A jedan od zvaničnika Ministarstva finansija upozorio je senatore na nedavnoj raspravi - na podatak da u ovom trenutku tek deset procenata otkrivenih kradja identiteta završava hapšenjem počinilaca.

XS
SM
MD
LG