Linkovi

Nije tajna da se u BiH ilegalna prostitucija toleriše 26/4/02 - 2002-04-26


Prije dva dana ovdje u Washingtonu Komitet za medjunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa je raspravljao o trgovini ženama, prostituciji, posebno prisilnoj prostituciji na području BiH. Mi smo vas o tome detaljno izvjestili, kao i činjenici da je Martina Vandenberg iz Human Rights Watcha, svjedočeći pred američkim konresmenima, spomenula Organizaciu žena Lara iz Bijeljine, koja organizirano, kao nevladina origanizaicija, pokušava pomoći u borbi protiv trgovine ženama u BiH. Kolega Omer Vatrić je tim povodom razgovarao sa predsjednicom Lare Radmilom Žigić.

R.ŽIGIĆ: Mi smo u tu priču o problemu trgovine ženama ušli prije tri godine.

VOA: Kako ste uspostavili kontakt sa njima?

R.ŽIGIĆ: Pa, prvo preko IPTF-a, kasnije je i lokalna policija prihvatila našu saradnju i onda je, nekako, postalo pravilo kada djevojka pobjegne iz noćnog bara, bilo da se nadje na granici, bilo da se nadje na nekom drugom mjestu, kod SFOR-a, IPTF-a...oni nas pozovu da mi preuzmemo žrtvu...

VOA: Pored vas postoji li ikakav drugi centar u kojeg se žene koje pobjegnu iz takvih barova, u kojima su prisiljene na prostituciju, mogu smjestiti i gdje se o njima neko može pobrinuti.

R.ŽIGIĆ: Ne, kao što znate BiH, kao država, inače nema azilantske centre.

VOA: I vi ste ti koji im pomognete. Koliko je žena kojima ste vi pomogli i na koji način.

R.ŽIGIĆ: Obezbjedimo im prije svega da imaju gdje da spavaju, da imaju šta da jedu, ako im nedostaje odjeće kupimo im odjeću, ako im je potreban ljekar odvedemo ih ljekaru...imamo mala sredstva i male mogućnosti, ali smo tu makar da popričamo.

VOA: Jste li zbog toga imali ikakvih problema od vlasnika barova iz kojih su oni pobjegli.

XS
SM
MD
LG