Linkovi

Nova komedija Woody-a Allen-a otvara festival u Cannes-u 25/02 - 2002-04-25


Woody Allen za tematiku svoje nove komedije nazvane Hollywood ending uzima filmsku industriju. U ovom filmu, koji će otvoriti ovogodišnji 55-i filmski festival u Cannes-u, pisace i redatelj Woody Allen također glumi i glavnu ulogu nekada proslavljenog filmskog režisera.

U svojoj najnovijoj modernoj komediji Woody Allen glumi nekada poznatog filmskog režisera Al Waxmana, koji svoj najnoviji posao nalazi radeći za izvršnog direktora studija koji se zabavlja s njegovom bivšom vjerenicom koju igra Tea Leoni. Kada počinje raditi na nečemu za šta se nada da će biti njegov veliki projekat koji će mu omogućiti povratak u svijet slavnih, Waxman otkriva da je privremeno oslijepio, odnosno da je obolio od takozvanog psihosomatskog ili histeričnog sljepila.

U filmu također glume Debra Messing, koja igra Allenovu cimerku i George Hamilton u ulozi šarmantnog direktora studija. U istinskom stilu Woodyja Allena, film Hollywood Ending pruža pogled na svakodnevne likove u neobičnim situacijama, i u isto vrijeme je i mudar i smiješan. Radnja dešavanja je svakako omiljeni grad Woodyja Allena New York. Upitan šta je želio reći ovim filmom, Woody Allen kaže: Ovo će zazvučati pretenciozno, ali ta vrsta umjetnosti proističe iz potsvjesnog, vi to ne morate vidjeti, ne morate razmišljati. Znate da će, ako je u vama, izaći na površinu.

Kao i sa svim svojim filmovima, Woody Allen insistira da Hollywood ending nije autobiografski, iako priznaje da sadrži situacije koje su mu veoma poznate i bliske. On u filmu, koji je pun stare jazz i filmske muzike još jednom dokazuje da je najbolji u nespretnim, neurotičnim ulogama. Film Hollywood ending, koji se u američkim kinima počinje prikazivati 3 maja, ove godine otvara i filmski festival u Cannes-u 15 maja.

XS
SM
MD
LG