Linkovi

Richard Prosper o suradnji Jugoslavije sa Hagom 25/4/02 - 2002-04-25


Po riječima ambasadora Prospera dobrovoljna predaja šestorice optuženika je dobro primljena od strane američke administracije, ali se i dalje očekuju da svi oni stignu u Hag i da ostali optuženi budu pritvoreni.

” Dobrovoljna predaja je očigledno korak koji se nadovezao na usvajanje novog zakona o saradnji. Međutim, mi ovde i dalje čekamo na kraj jer ono što je najvažnije je sasvim konkretna akcija. A što se tiče Ojdanićevog dolaska u Hag moram reći da je on osoba koja pokazala najveću spremnost da izađe pred Tribunal. Stoga nije nikakvo iznenađenje, što će se vjerovatno već u ponedjeljak pojaviti pred sudom.“

Američki ambasador se osvrnuo na razliku u broju optuženika koji pominju beogradske vlasti - 23 i glavni tužilac Tribunala Carla del Ponte, koja govori o 31 otpuženiku. Prosper je takođe komentarisao izjavu Radovana Karadžića da ne priznaje Hag i činjenicu da bivši lider bosanskih Srba objavljuje rukopise u Beogradu.

“Znamo da se 23 osobe nalaze na teritoriji Jugoslavije, dok nam je poznato da se 30 osoba nalazi u bijekstvu. Neki su u Srbiji, dok su drugi u susjednoj Republici Srpskoj. Razliku u brojevima čine tih sedam koji su u Republici Srpskoj. Rekao bih takođe da, kada je riječ o Radovanu Karadžiću, on ne samo što ne priznaje Hag nego ne priznaje realnost. On ne priznaje da će ga kad-tad stići ruka pravde i da postoje teške optužbe na njegov račun. Karadžić može da nastavi da objavljuje koliko god želi knjiga, ali doći će vrijeme kada će biti primoran da odgovara na optužbe i knjiga koja će tada biti napisana odnosiće se na njegov slučaj i na to da li je kriv ili nevin. S druge strane, postavljaju se određena pitanja zbog činjenice da se on uopšte može baviti tim aktivnostima. No, potrebno je usredsrediti pažnju na posao prebacivanja ostalih koji su odlučili da se predaju. Takođe treba obezbijediti da budu uhapšeni i predati ostali optuženici. A, u međuvremenu ćemo preduzimati korake sa našim partnerima u regionu kako bi bilo sve manje pogodnih uslova za opstanak Karadžića i Mladića na slobodi. Podsjetio bih još jednom da Haški tribunal neće zaključiti svoj rad sve dok te dvije osobe ne budu u Hagu.“

Primjećujući da šestorica optuženika koji su se predali priznaju legitimnost Haga, ambasador Prosper je takođe naglasio:

“Pravo priznanje je usljedilo sa usvajanjem zakona o saradnji od strane beogradskih vlasti. To je bilo prvo pismeno priznanje vlasti da Hag postoji i da je legitiman i zasnovan na pravu. Mi smo veoma zadovoljni koracima vlade, koja želi da prevaziđe pitanje ratnih zločina. Mi se nadamo, i smatramo da bi najbolje bilo da optuženici prestanu da se sebično ponašaju i upute se u Hag gdje treba da odgovore na optužbe koje su podignute protiv njih”.

XS
SM
MD
LG