Linkovi

General D.Ojdanić se predao Haškom tribunalu 25/4/02 - 2002-04-25


Bivši vojni zapovjednik jugoslavenske vojske Dragoljub Ojdanić se predao tribunalu za ratne zločine u Den Hagu. Čovjek koji je predvodio jugoslavenske snage na Kosovu je prvi od nekolicine srbijanskih osumnjičenika koji kažu da će se radije dobrovoljno predati tribunalu nego suočiti s hapšenjem. Iz Den Haga izvještava Lauren Comiteau.

Umirovljeni general jugoslavenske vojske Dragoljub Ojdanić je rekao da se osjeća kao heroj dok se danas ukrcavao na komercijalni let iz Beograda za Den Hag. On je dodao da će dokazati svoju nevinost i da su optužbe protiv njega neosnovane. Tužitelji tribunala kažu da je general Ojdanić, kao glavni zapovjednik jugoslavenske vojske, bio odgovoran za deportaciju 800 hiljada etničkih Albanaca s Kosova 1999 i ubistvo više od 900 njih. Tužitelji su ga optužili s pet tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući deportacije, ubistva i progone. General Ojdanić je jedan od šest optuženika koji su rekli da će se predati tribunalu radije nego se suočiti s hapšenjem. Glasnogovornik tribunala JIm Landale je rekao da pozdravlja Ojdanićev dolazak u Den Hag, ali je dodao da je to samo prvi korak.

”Nadamo se da će njegov dolazak označiti početak procesa u kojem će Savezna Republika Jugoslavija u potpunosti ispuniti svoje obaveze po međunarodnom zakonu i osigurati da na njenoj teritoriji više nema pojedinaca koje je optužio tribunal.“

Jugoslavenske vlasti su jučer beogradskom sudu predale 18 optužnica protiv ostalih optuženika koji odbijaju surađivati. Među njima se nalaze bivši lider bosanskih Srba Radovan Karađić i njegov vojni zapovjednik Ratko Mladić. Beogradski sud sada mora izdati naloge za hapšenje i narediti policiji da uhapsi osumnjičene, iako srbijanske vlasti kažu da su u ovom trenutku Karađić i Mladić izvan njihovog dometa. Ova jugoslavenska akcija je uslijedila kao odgovor na sve veći pritisak Sjeidnjenih država koje milione dolara pomoći uslovljavaju suradnjom jugoslavenske vlade s tribunalom za ratne zločine. Američki zvaničnici kažu da optuženike žele vidjeti u Den Hagu prije nego počnu isplatu fondova. U međuvremenu advokat generala Ojdanića kaže da je njegov klijent fizički i psihički spreman za bitku koja mu predstoji. On će se pred sudijama najvjerovatnije pojaviti sutra kako bi se izjasnio pred optužbama, u istoj sudnici u kojoj se sada sudi njegovom bivšem šefu Slobodanu Miloševiću. General Ojdanić je rekao da neće svjedočiti protiv svog bivšeg predsejdnika, jer nema ništa reći.

XS
SM
MD
LG