Linkovi

Iz političkog štaba Le Pena: Nismo rasisti, ali se imigranti moraju bolje ponašati! 23/4/02. - 2002-04-23


Francuski politički vrh oporavlja se od neočekivanog prodora desnice u prvom krugu predsjedničkih izbora, u kojem je krajnje desni kandidat Jean Marie Le Pen osvojio drugo mjesto i ušao u drugi krug. Sada se političari cijelom širinom političkog spektra ujedinjuju kako bi osigurali da gospodin Le Pen, koji uopšte nije smatran ozbiljnim takmacem u prvom krugu, zasigurno izgubi u drugom krugu, odnosno da na izborima ponovo pobijedi sadašnji predsjednik Jacques Chirac. Novinarka Glasa Amerike Lisa Bryantje posjetila parisko predgradje Saint Cloud, gdje se nalazi sjedište Le Penove političke stranke i kaže da je most preko Sene koji spaja Pariz sa predgradjem Saint Cloud, preplavljen je plavo-žutim plakatima koji Le Pena već proglašavaju predsjednikom. To nepopustljivo konzervativno naselje, sjedište je krajnje desne , anti-imigracione Le Penove stranke Nacionalni Front.

U slavljeničkom govoru, gospodin Le Pen je obećao da će se boriti za sve koji su podjarmljeni, nezavisno od njihove rase ili vjere. Medjutim, ovaj iskusni političar, koji je Nacionalni Front osnovao 1972. godine, mnogo je poznatiji po svom anti-imigracionom stajalištu. Ostaće upamćen i po opisu nacističkih logora smrti za koje je rekao da su tek jedan detalj u istoriji.

Ostali francuski političari ga se klone, a Evropski Parlament ga je suspendirao na godinu dana. Do prije nekoliko nedjelja, čak, bilo je neizvjesno da li on uopšte može skupiti 500 potpisa koliko je neophodno da bi se prijavio kao kandidat na izborima..Podpredsjednik njegove stranke Roger Holeindre, vjeruje da su ovakvim glasanjem Francuzi odgovorili na upozorenje koje im je Le Pen uputio tokom kampanje - rekavši da Francuska klizi u haos. On, inače, negira da je njihova stranka rasistiška, ali dodaje da se stranci u Francuskoj trebaju ispravno ponašati.

Većina Francuza ipak je šokirana ovakvim uzmahom desnice, i kažu da strahuju i brinu zbog ovakvog izbornog uspjeha gospodina Le Pena. Njihovo raspoloženje, kao eho, odražava i francuska štampa. Konzervativni Le Figaro rezultate prvog kruga opisuje kao: Zemljotres, dok umjereni Le Parisien preko cijele strane objavljuje samo riječ: Šok. Ljevičarski Liberation piše samo: Ovo je jezivo!

U Brusselsu, Evropski Parlament i Evropska KOmisija izrazili su zabrinutost zbog rezultata koje je postigao Le Pen, dodajući da bi sada u Francuskoj mogla značajno porasti netolerancija,na svim nivoima.

Za kraj, posjetili smo jednu četvrt u sjevernom dijelu Pariza, u kojoj pretežno žive imigranti. Jedan od njih, marokanski berberin Amed Bouhoush, veoma otvoreno kritikuje gospodina Le Pena, opisavši ga rasistom, koji mrzi Arape i ostale useljenike. Gospodin Bouhoush, medjutim, kaže da kandidat krajnje desnice nema šanse da pobijedi na predsjedničkim izborima, dodajući da jednostavno ne vjeruje da su Francuzi - rasisti.

XS
SM
MD
LG