Linkovi

Terje Roed Larsen: reagirao sam na način na koji bi reagiralo bilo koje ljudsko biće. 22/4/02 - 2002-04-22


Izaslanik Ujedinjenih naroda za srednji istok, Terje Roed Larsen, je, odgovarajući na kritike koje je uputio Izraelu zbog napada na izbjeglički kamp Jenin, rekao da je reagirao na način na koji bi reagiralo bilo koje ljudsko biće. U međuvremenu, dok se u Jeninu nastavljaju spasilački napori, humanitarni radnici UN-a upozoravaju preživjele na opasnosti od neeksplodiranih mina u ovom razorenom kampu.

Ono što sam rekao u Jeninu je bio opis onoga što sam iskusio kada sam tamo stajao, u toj gomili krša u srcu izbjegličkog kampa. Vidio sam ljude koji golim rukama iskopavaju deformisana tijela. Vidio sam tijelo 12-godišnjeg dječaka i ono što sam tada rekao bilo je na osnovu onoga što sam vidio, čuo i mirisao. Kažem da je to bilo šokantno i užasno, i da bi bilo koja osoba, ljudsko biće sa srcem, reagirala na isti način i sa sličnim riječima, rekao je gospodin Larsen.

Izraelska akcija u Jeninu je dovela do oštrih kritika iz inostranstva i navela Vijeće sigurnosti UN-a da odobri misiju iznalaženja činjenica u ovom izbjegličkom kampu, u kojem se nastavljaju spasilački napori. Izraelska vojska je saopćila da su palestinski naoružani napadači u kampu postavili na hiljade neeksplodiranih sredstava, dok palestinci kažu da su izraelske snage ostavile veliki broj neeksplodiranih sredstava u Jeninu. Izbjeglice-povratnici kroz krš tragaju za nestalom rodbinom i osobnim stvarima. Predstavnici humanitarnih organizacija kažu da ne znaju koliko je mina i neeksplodirane municije ostavljeno, dok napore čišćenja onemogućava nedostatak opreme i treniranog osoblja.

U međuvremenu u Washingtonu, predsjednik Bush je rekao da podržava istragu o žrtvama u izbjegličkom kampu Jenin.

Dijelim duboku zabrinutost vezano za humanitarne pozive za pomoć od strane ljudi koji žive u tom regionu. Naravno zabrinut sam za obitelji čiji su životi ugroženi terorom, rekao je američki predjsednik.

Amnesty International je takodjer podržala medjunarodne pozive za istraživanjem Izraelske vojne invazije u Jenin, ističući da raspolažu podacima o ozbiljnom kršenju ljudskih prava od strane Izraelskih snaga. Amnesty International kaže da se mora ustanoviti da li je Izraelska armija počinila ratni zločin u svojoj tek završenoj ofanzivi. Amnesty International je saopćio da prva istraživanja nisu našla dokaze o masovnim grobnicama u izbjegličkom kampu Jenin, kako su to naveli preživjeli Palestinci. Izrael negira navodni masakr u Jeninu. U medjuvremenu je Generalni sekretar UN-a imenovao tročlani tim za istragu Izraelskog vojnog napada na Palestinski izbjeglički kamp Jenin. Na čelu tima je bivši Finski predsjednik Martti Ahtisaari, a članovi timu su još bivši predsjednik Medjunareodnog crvenog križa Cornelio Sommaruga i Sadako Ogata, koja je bila na čelu UNHCR-a.

XS
SM
MD
LG