Linkovi

Francuski lideri su pozvali na ujedinjeni front protiv Jean Marie Le Pen-a. 22/4/02 - 2002-04-22


Francuski lideri, kako oni koji pripadaju ljevičarskoj, tako i oni iz desničarske struje, su pozvali na ujedinjeni front protiv Jean Marie Le Pen-a iz krajnje desničarske struje, nakon što je on ušao u drugi krug predsjedničkih izbora. Spontani prosvjedi protiv ovih rezultata i ulaska Le Pena u drugi krug izbora su izbili širom Francuske, pri čemu su prosvjednici bacali kamenje i flaše na pripadnike specijalne policije koji su uzvratili gasom suzavcem. U glasanju koje je izazvalo burne reakcije širom Evrope i okončalo karijeru trećeplasiranog socijaliste, premijera Lionela Jospina, Jean-Marie Le Pen iz kranje desničarske struje je u prvom krugu izbora završio na drugom mjestu, uz predsjednika Jacques Chirac-a, prije drugog kruga izbora koji će se održati 5 maja. Le Pen je naglasio svoju anti-Evropsku poruku u pozivu glasačima da podrže njegovu kampanju za, kako je rekao, obnovu francuske nezavisnosti.

Dragi sunarodnjaci, nemojte se bojati. Slijedite nadu. Drugi krug će se održati 5 maja, a u međuvremenu nemojte se bojati da sanjate--vi, mali ljudi, vojnici, rudari, radnici u svim industrijama koje je uništila euro-globalizacija iz Maastrichta. Nemojte biti uhvaćeni u stare podjele između lijevog i desnog, vi koji ste 20 godina podnosili sve greške i trikove političara, rekao je Jean Marie le Pen.

Jacques Chirac, koji se kandidira za svoj drugi mandat u trenutku kada se suočava s navodima za korupciju, je pozvao Francuze da se ujedine protiv Le Pena: Pozivam sve Francuze da se ujedine u odbrani ljudskih prava, da garantiraju uvjete za postojanje ove nacije, da potvrde jedinstvo republike, da obnove autoritet države. Ovo ujedinjenje je moguće i neophodno. Naša osjetljivost je velika, naša sloboda i odgovornost su naše najveće vrijednosti, nošene istim demokratskim idealom i potaknute istim nastojanjem i istom ljubavlju za Francusku, rekao je gospodin Chirac.

U međuvremenu je masa od oko 10 hiljada prosvjednika u Parizu uzvikivala: Ljevičari i desničari, ujedinite se protiv LePena i Le Pen fašista! Neki su nosili natpise na kojima je pisalo jednostavno: Stidim se! Grupa od nekoliko stotina prosvjednika je na lijevoj obali Pariza uništila nekoliko autobuskih stanica i izloge prodavnica i restorana. Slični prosvjedi su se mogli vidjeti u Marseilles-u, Nantes-u, Toulousu, Lille-u, Monepelieru, Grenoblu, Strasbouru i Clermont-Ferrant-u. Jedinstvena evropska valuta euro je na današnjem otvaranju burze izgubila na vrijednosti, zbog Le Penove anti-imigrantske i anti-Evropske politike, dok su se na naslovim stranicama francuskih novina danas mogli vidjeti natpisi: Zemljotres! Samoubistvo! Užas!

U međuvremenu u Belgiji, premijer Guy Verhofstadt je Le Penov uspjeh u prvom krugu predjsendičkih izbora u Francuskoj i uzdizanje kranjih desničara u Evropi nazvao zabrinjavajućim fenomenom. S druge strane belgijski lider iz kranje desničarske struje Filip Dewinter je rekao da je veoma sretan s LePenovim uspjehom. S druge strane u Italiji, i stanovnici Rima su bili zabrinuti zbog očiglednog jačanja krajnje desničarskih struja u Evropi. Italijanske novine su donijele naslove koji glase: Le Pen izbacuje Jospina i izaziva Chiraca i U Francuskoj, ljevičarska struja je poništena.

XS
SM
MD
LG