Linkovi

Dom naroda Federacije BiH usvojio, a Zastupnički dom odbacio amnadmane na entitetski ustav 18/4/02 - 2002-04-18


Dom naroda federalnog parlamenta usvojio je danas amandmane na Ustav federacije,u skladu sa sporazumom Sarajevo-Mrakovica. Hrvatski klub zastupnika podržao je svojim glasovima amandmane, dok su u bošnjačkom klubu delegata predstavnici SDA bili suzdržani prilikom glasanja, a ostali su glasali za pomenute ustavne promjene. Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odbacio je večeras Prijedlog amandmana na Ustav Federacije BiH. Zastupnici Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske stranke prava i Hrvatske kršćansko demokratske unije (HKDU) napustili su skupštinsku salu prije izjašnjavanja, a zastupnici Stranke demokratske akcije bili su suzdržani. Prilikom izjašnjavanja o svakom amandmanu pojedinačno glasova 'protiv' uglavnom nije bilo.

Visoki predstavnik,Wolfgang Petritsch donio je veceras Odluku kojom dopunjava BiH Izborni zakon. Ovom odlukom,Visoki predstavnik je reducirao propisani vremenski rok u kojem Izborna komisija BiH mora obavijestiti sve nadležne organe na svim nivoima vlasti, sa najmanje 170 dana na 169 dana, prije datuma održavanja izbora. Ova Odluka se primjenjuje samo na izbore u oktobru 2002. godine. Ovo je za glas Amerike izjavila viša glasnogovornica OHR Aleksandra Stiglmayer. Odluka Visokog predstavnika omogućava Izbornoj komisiji BiH da objavi održavanje izbora za 5. oktobar 2002. godine u skladu sa Izbornim zakonom. Visoki predstavnik je donio svoju Odluku u skladu sa jasno izraženom željom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da BiH političari obezbijede da se izbori u oktobru 2002. godine održe na vrijeme, te zahtjevima Upravnog odbora da entitetski parlamenti usvoje amandmane na entitetske ustave u potpunosti u skladu sa sporazumom Mrakovica-Sarajevo od 27. marta 2002. godine. Inace,u OHR-u večeras će biti razmatrani izmjenjeni amandmani koji su došli od poslanika Narodne Skupštine Republike Srpske. Na naše pitanje šta ako ni u naredna 24 sata ne dodje do usaglašavanja entitetskih ustava u skladu sa sarajevskim sporazumom, Stiglmayerova je odgovorila da Visoki predstavnik garantira implementaciju amandmana na Ustavne promjene, sukladno sporazumu Sarajevo-Mrakovica, i da je ova garancija uzrokovana cinjenicom da Visoki predstavnik ima jasna ovlaštenja.

Datum održavanja opših izbora u BiH Izborna komisija BiH objaviće sutra, umjesto danas kako je bilo najavljeno, asaopštila je novinarima predsjednica Izborne komisije Lidija Korać. Upravo sam dobila odluku visokog predstavnika kojom on pomjera datum objave izbora na 169 dana prije dana održavanja izbora, odnosno za 19.april, kazala je gospodja Korač i dodala da je Izborna komisija obavezna provesti ovu odluku.

XS
SM
MD
LG