Linkovi

George Robertson u Sarajevu 18/4/02 - 2002-04-18


B.BELKIĆ: Neodrživo je da BiH ima dva ministra odbrane, da imamo vojske različite strukture sa različitim odbrambenim doktrinama, različitim sigurnosnim politikama. Dakle, sve ide u pravcu jedinstvene, da tako kažem, adrese države BiH u sigurnosnom i odbrambenom smislu.

VOA: Da li je gospodin Robertson govorio o konkretnim uvjetima koje BiH mora ispuniti za ulazak u Partneerstvo za mir NATO saveza.

B“BELKIĆ: Naravno. Mi smo konstatirali da je BiH napravila značajne napretke, ali da ima još dosta posla jer jednostavno Partnerstvo za mir nije asocijacija koja podrazumjeva postprijemno ispunjavanje uslova nego jednostavno pravila igre su takva: Ispunio si uslove primljen si, nisi ispunio uslove nisi primljen. U ovom trenutku je najvažnije, i to su direktni zahtjevi, ojačati strukturu Stalnog komiteta za vojna pitanja u smislu uspostave jedinstvenog koordinirajućeg tijela na nivou BiH i nadležnog nad svim oružanim snagama, zatim parlamentarnu kontrolu na nivou BiH, dakle kontrolu vojske od Parlamenta BiH, ojačavanje strukture sekretarijata, jednog embriona budućeg ministarstva i stvaranje jedne forme zajedničke komande oružanih snaga BiH u koju bi ušli ovoi postojeći entitetski štabovi.

XS
SM
MD
LG