Linkovi

JAZZ: Ernie Andrews  18/4/02 - 2002-04-18


Upoznaćemo 74-godišnjeg Ernie Andrews-a, jednog od posljednjih velikih jazz pjevača. Njega je otkrio pisac stihova Joe Greene 1945, koji je napisao riječi najvećeg hita Ernie Andrewsa Soothe me. On je surađivao s nekim od najboljih imena svijeta jazza: Cannonball Adderly-em, Harry-em Jamesom i Benny-em Carterom. Danas publika svih životnih dobi dolazi da čuje Ernie-a Andrewsa i izvedbu nekih od omiljenih koncertnih kompozicija Satin doll i Old Man River. Novinar Glasa Amerike Dougle Levine nas upoznaje s dugogodišnjom strasti za muzičku izvedbu Ernie Andrewsa.

Prvi dodir s muzikom Ernie Andrewsa bila je crkvena muzika u baptističkoj crkvi njegove majke u rodnoj Filadelfiji. On je u ruke uzeo bubnjeve i nastavio pjevati kada se njegova familija preselila u Los Angeles kada je bio tinejdžer. Jedno od njegovih najdražih sjećanja je bio koncert u teatru Lincoln na aveniji Central u centru Los Angelesa. Andrews se prisjeća vremena kada je taj dio grada bio veliki zabavljački centar.

Avenija Central je bila kao 52-a ulica u New Yorku. S obzirom da se nalazila u Kaliforniji, bila je rasprostranjenija nego New York. U New Yorku, na 52-oj ulici mogli ste vidjeti Duka Ellingtona na jednoj strani ulice, Count Basie na drugoj, Erroll Garner preko puta. U opsegu od dva ili tri bloka mogli ste otići na pet mjesta. Ali Los Angeles je bio rasprostranjeniji.

Da, bilo je to vrijeme kada je pjesma bila pjesma i kada je trebalo predstaviti ljudima nešto s čim se mogu poistovjetiti, kaže Ernie Andrews.

U okviru promocije svog novog albuma Girl Talk, Ernie Andrews će sa svojim kvartetom nastupati u Baltimoru 28 aprila, a nakon toga će uslijediti i koncert u muzeju DeSalva u Čikagu krajem maja.

XS
SM
MD
LG