Linkovi

E.Witte, politički analitičar iz Washingtona o ostavci holandske vlade 16/4/02 - 2002-04-16


Davanje ostavke je bila odgovarajuća akcija od strane holanandske vlade i smatram da bi se s pravom trebali sramiti onoga što su učinili, odnosno onoga što nisu učinili kako bi zaustavili masakr u Srebrenici, za Glas Amerike današnju ostavku holandske vlade komentira Eric Witte, politički analitičar iz Koalicije za međunarodnu pravdu iz Washigntona. Razgovarala Amra Alirejsović.

ERIC WITTE: Nadam se da će i ostatak međunarodne zajednice iz ovoga naučiti iste lekcije i iskazati isti osjećaj stida zbog onoga što se dogodilo u Srebrenici. Sjedinjene države, Francuska, NATO kao cjelina, Ujedinjeni narodi su također učinili propust. Svima je poznato da je učinjen propust i nije bio potreban izvještaj od 7 hiljada strana kako bi im se reklo da su učinili veoma ozbiljne greške koje su koštale mnoge živote. Možda je doista holandska vlada trebala dati ostavku mnogo ranije. Mislim da je u ovom trenutku najvažnije naći one najodgovornije za ono što se dogodilo u Srebrenici, čak i uz strašan neuspjeh međunarodne zajednice, UN-a, NATO- a i njegovog vodjstva, gdje bih osobito izdvojio Francuze i Amerikance. Mislim da je još uvijek najvažnije da se fokusiramo na hapšenje Radovana Karađića i Ratka Mladića i drugih osumnjičenika za ratne zločine koji su još uvijek na slobodi u Srbiji i Republici Srpskoj. Tačno je da bi se i članovi međunarodne zajednice trebali držati odgovornim, ali mislim da nije realistično očekivati da se kriminalne optužbe podignu protiv njih.

Mislim da iz ovoga Republika Srpska treba izvući lekciju--mislim da u liderstvu Republike Srpske ima onih koji čak nisu voljni ni priznati činjenicu da je u Srebrenici počinjen užasan niz ratnih zločina kao dio orkestiranog genocida. Jasno je da se s tom činjenicom moraju suočiti lideri Republike Srpske i taj entitet mora prestati biti utočište za ratne zločince. Oni moraju odmah djelovati. Njih međunarodna zajednica ne uzima za ozbiljno. Oni moraju prestati surađivati s Radovanom Karađićem i Ratkom Mladićem. Gospodin Ivanić i ostali u vladi moraju poduzeti svaki mogući korak kako bi se ratni zločinci priveli licu pravde--to je njihova dužnost i obaveza prema međunarodnoj zajednici. Jednostavno nije ozbiljno kada savjetnik Mladena Ivanića za pitanje suradnje s haškim tribunalom piše knjigu u odbranu Radovana Karađića. To nije ozbiljno, to je jednostavno šala. Jasno je da Republika Srpska može, ako to hoće, mnoge od optuženika privesti pravdi, ali oni do sada nisu pokazali nimalo volje za to.

VOA: Da li mislite da će i neke druge evropske zemlje slijediti primjer vlade Holandije za propuste učinjene u Srebrenici?

ERIC WITTE: Mislim da su holanđani u neku ruku uradili najbolji posao u smislu istrage vlastitih propusta. Mislim da nažalost neće više biti nikakvih dodatnih istraga o propustima međunarodne zajednice u Srebrenici, u BiH u cjelini. U Sjedinjenim Državama zasigurno nema nikakvog sličnog procesa koji istražuje ono što smo trebali učiniti kako bi spriječili masakr u Srebrenici, a sigurno smo imali moć da ga spriječimo. U tom smislu milsim da holanđani mogu biti ponosni da su izvršili istragu vlastitih propusta i da su njihovi političari donijeli prave zaključke i dali ostavku.

XS
SM
MD
LG