Linkovi

Reakcije iz BiH na ostavku holandske vlade 16/4/02 - 2002-04-16


Hasan Nuhanović je bivši prevodilac holandskih mirovnih snaga u Srebrenici, žrtva i svjedok, zajedno sa porodicom i sa porodicama drugih Srebreničana, onoga što se jula 1995. godine dogadjalo enklavi koja je zvanično bila pod zaštitom UN: Rekao sam to Holandjanima, vi sami treba da odlučite kako ćete medju sobom riješiti ovaj skandal. Skandal je veoma ozbiljan za vašu zemlju i vi treba da nadjete model kako da to riješite unutar vaše zemlje. Ono što ja očekujem, a ja sam ovdje da vam pružim dokaze, ja sam to preživio - jeste istina. Ja tražim pravdu. I, da naglasim još jednom, pravda se ostvaruje na sudu. Pravda se ne ostvaruje ostavkama ministara. Koliko ozbiljne će biti posljedice svega ovoga za holandsku politiku, ja to ne znam, nisam upoznat sa detaljima te politike. Znam da su tamo izbori za nekoliko nedjelja, ali ne znam da li će sad ovi ministri i političari učestvovati na izborima sa svojim strankama. Ono što ja želim jeste da neko na sudu odgovara za ono što je učinjeno ili nije učinjeno...

U prostorijama udruženja Majke Srebrenice pronašli smo, kažu Reutersovi izvještači, Srebreničanke koje svakodnevno dolaze ovdje i istražuju sudbinu još oko 4 hiljade bošnjačkih dječaka i muškaraca, koji se još uvijek nalaze na spisku nestalih. One ne odustaju od traganja i nade - premda je od ove tragedije prošlo gotovo sedam godina... Vijest o ostavci holandske vlade Safeta Fejzic i Kada Hotic komentiraju sa dvije riječi: Kasno, prekasno!

Evo sada i zvanične reakcije Ministarstva vanjskih poslova BiH. Glasnogovornik Amer Kapetanović:

Odluka premijera Kraljevine Holandije, gospodina Wima Koka da kraljici Beatrix ponudi kolektivnu ostavku svoje vlade, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, prije svega vidi kao jedan moralni čin, ali i kao njihovo unutrašnje, unutrašnje-političko pitanje Kraljevine Holandije.

XS
SM
MD
LG