Linkovi

BUSH: NATO se mora vise posvetiti Rusiji, 4/10/02. - 2002-04-10


Nakon 11 septembra, NATO je bedem protiv terora, rekao je američki predsjednik George W.Bush, zvanično se zahvalivši generalnom sekretaru NATO saveza lordu George Robertsonu za podršku koju je NATO pružio u borbi protiv terorizma, naglasivši da se nakon napada 11 septembra NATO pozvao, po prvi put u svojoj istoriji, na odredbu povelje kojom se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

Desetak naših saveznika u NATO savezu je svojim snagama doprinijelo u ratu protiv terora u Afgansitanu. Avioni NATO-a su bili rasporedjeni za kontrolu našeg neba kako bi pomogli da Amerika bude sigurna. Zračni prostor članica NATO saveza je od ključne važnosti za zračne operacije koalicije, kazao je americki predsjednik.

Predsjednik Bush je ovu izjavu dao tokom kratkog obraćanja novinarima, nakon susreta u kojem su dvojica lidera razgovarali o izazovima s kojima se u budućnosti suočava Sjevernoatlantski savez.

S predsjednikom sam razgovarao o zajedničkim prijetnjama s kojima se suočavamo, kako u Evropi, tako i u Sjevernoj americi, uključujući i oružje za masovno uništenje. Saveznici NATO saveza će zajednički raditi na prevazilaženju ovih prijetnji - bile su rijeci lorda Robertsona.

Gospodin Bush je pozvao NATO savez da se više okrene Rusiji, u trenutku dok se širi na područja koja su nekada bila dio Sovjetskog bloka, rekavsi

NATO mora pristupiti novom odnosu s Rusijom koji je konstruktivniji, kako bi konačno i zauvijek uklonili podjele koje su relikvije prethodne ere.

NATO će inace razmotriti svoje proširenje na samitu u Pragu u novembru. Očekuje se da će čak i do sedam bivših komunističkih zemalja biti pozvano da se pridruži NATO savezu.

XS
SM
MD
LG