Linkovi

Izraelske trupe zauzele Nablus 4/4/02 - 2002-04-04


Izraelske trupe zauzele su najveći palestinski grad na Zapadnoj Obali - Nablus i obližnje izbjegličke kampove - dok vojna ofanziva protiv Palestinaca ulazi u sedmi dan. Dok su izraelske jedinice napredovale u unutrašnjost grada, iz zraka helikopteri su ih štitili jakom mitraljeskom vatrom. U jučerašnjim borbama na Zapadnoj Obali, kako se izvještava, ubijeno je najmanje 12 Palestinaca i jedan izraelski vojnik. U Betlehemu, kako iz regiona javlja dopisnica Glasa Amerike Laurie Kassman, palestinski militanti koji su se sklonili u Crkvu svetog Rodjenja tvrde da su Izraelci tenkovskom vatrom provalili vrata crkve, dok izraelska vojska to negira.

Jedan od stanovnika Betlehema, koji se, inače, sklonio sa ostalima u crkvu koja se smatra jednim od najsvetijih hrišćanskih mjesta, tvrdi da su izraelske snage probile veliku rupu u stražnjim vratima Crkve, ali izraelska vojska odbacije takve optužbe. Njihov glasnogovornik, Olivier Rafowitz, naglašava da je to sveto hrišćansko mjesto izvan zone djelovanja izraelske vojske: Mi ne vodimo našu operaciju unutar Crkve, niti unutar kompleksa koji je okružuje. U posljednjih sat vremena, koliko mi znamo, nekoliko terorista visokog ranga napustilo je crkvu sa oružjem, a možda i eksplozivom.

Unutar Crkve svetog Rodjenja sklonilo se na desetine naoružanih ljudi, kao i civila nakon što su pobjegli od sukoba sa izraelskim tenkovima i pješadijom na glavnom gradskom trgu. Izraelski vojnici su koristili zvučnike - pozivajući ih na predaju. Jedan od italijanskih novinara koji se juče našao unutar te crkve -kaže da su se palestinski militanti zarekli da se nikada neće predati.

XS
SM
MD
LG