Linkovi

Novi pasoši u SAD-u 3/4/02 - 2002-04-03


Teroristički napadi na Sjedinjene države 11 septembra izmjeniće i američke pasoše. Novi pasoši će biti sa ugradjenim digitalnim slikama i drugim sigurnosnim elementima. U cilju većeg umenjivanja prijetnji od terorizma, Sjedinjene države će svojim gradjanima izdavati novi pasoš obogaćen dostignućima visoko razvijene tehnologije. Na pres konferenciji u State departmentu, jučer je tim povodom glasnogovornik Philip Reeker rekao da su dogadjaji od 11 septembra podrcrtali značaj sigurnosti putnih isprava: Počevši od 8 aprila ove godine američkim gradjanima koji budu tražili izdavanje pasoša Sjedinjenih država da bi boravili ili putovali u inostranstvo, biće izdat posljednji najsuvremeniji pasoš koji sadrži digitalne slike sa drugim pojačanim sigurnosnim elemntima, rekao je gospodin Reeker.

On je upozorio da će nova procedura povećati vrijeme procesiranja u konzulatima i ambasadama u inostranstvu jer još uvijek nemaju svu potrebnu tehnologiju. Novi pasoš je ušao u proceduru u centru u New Hampshire i podstaknuo je američke gradjane da podnesu zahtijev za obnovu pasoša i prije isteka roka poasoša koje već imaju. Gospodin Reeker kaže da će nova tehnologija spriječiti da novi pasoši padnu u pogrešne ruke: Uvodjenjem ovih sigurnijih pasoša mi pomažemo da se minimizira pogrešna upotreba ovih pasoša od strane kriminalaca, terorista i ostalih.

Ambasade će još uvijek izdavati pasoše u slučajevima hitnih putovanja, ali sa ograničenim vremenom njihovog trajanja. State department procjenjuje da će u početku trebati oko 7 dana za izdavanje novog pasoša.

XS
SM
MD
LG