Linkovi

D. Rumsfeld kritizira Iran  3/4/02 - 2002-04-03


Ministar odbrane Sjedinjenih država Donald Rumsfeld kaže da neki teroristi Al-Qaide napuštajući Afganistan koriste Iran kao tranzitnu zemlju za odlazak u druge države. Govoreći jučer reporterima u Washingtonu, kako nam je iz Pentagona javio Alex Belida, gospodin Rumsfeld je drugi dan zaredom kritikovao Iran da podržava globalni terorizam.

Ministar Rumsfeld se pnovo fokusirao na Iran kao utočište za al-Qaidine teroriste kopji napuštaju Afganistan: Nema sumnje da su al-Qaidini borci ušli i našli utočište u Iranu i nema sumnje da su neki nakon dolaska u Iran već otišli u treće zemlje. Gospodin Rumsfeld je rekao da nema dokaza da al-Qaida djeluje iz Irana. On je takodjer rekao da je Iranska granica sa Afganistanom porozna i da možda Iranski zvaničnici nisu upoznati sa onim što se dogadja. Medjutim, rekao je američki ministar odbrane, Iran nije bio od pomoći u borbi sa problemima terorizma: Sigurno je da bi puno pomglo da su oni kooperativniji, ali nisu bili.

Gospodin Rumsfeld kaže da je Iran bio uključen u doturanje oružja Palestinskim axtremistima. Dan prije, gospodin Rumsfeld je kritizirao Iran, Iraq i Syriu zbog njihove uloge, kako je on to rekao, u pomaganju terorizma, uključujući sasmoubilačke bombaške napade na Izrael.

Donald Rumsfeld je jučer potvrdio i hapšenje Abu Zubaydah-e, nazvavši to ključnim udarcem za terorističku mrežu Al-Qaida: On je u pritvoru i sobzirom da je bio vrlo visoki zvaničnik Al Qaide koji je bio neposredno uključen u njene brojne aktivnosti, bez sumnje da će mogućnost da ga posjetimo biti od pomoći.

Istražitelji kažu da je Zabaydah ključna osoba za regrutiranje terorista al-Qaide. Američki zvaničnici vjeruju da bi on mogao imati informacije o budućim terorističkim napadima na Sjedinjene države i o skrovištu Osame bin Ladena. Gospodin Rumsfeld kaže da je gospodin Zabaydah ranjen tokom zarobljavanja i da se lječi na skrovitoj lokaciji: Pruža mu se dobra medicinska njega. On ima više rana, ali čini se da nisu opasne po život, rekao je Donald Rumsfeld.

XS
SM
MD
LG