Linkovi

OIK poziva svjetsku zajednicu da ispravi pogrešnu predstavu kojom se terorizam povezuje sa Islamom 3/4/02 - 2002-04-03


Visoki zvaničnici iz većine muslimanskih zemalja u svijetu okončali su trodnevnu konferenciju u Maleziji - osudivši sve oblike terorizma, ali se nisu uspjeli složiti oko toga šta se može smatrati terorističkim činom. U danas usvojenoj deklaraciji 57-člana Organizacija Islamske Konferencije poziva svjetsku zajednicu da ispravi pogrešnu predstavu kojom se terorizam povezuje sa islamom. Rezolucijom se, takodje, odbacuje svaki pokušaj da se terorizam i dovede u vezu sa palestinskom borbom da uspostavi svoju nezavisnu državu. Inače, konferencija u Kuala Lumpuru za cilj je imala da precizira takozvanu muslimansku definiciju pojma terorizam. Razlike u stavovima, medjutim, navele su delegate da umjesto toga pozovu Ujedinjene Narode da započnu raditi na uspostavi globalne definicije terorizma. Izvještava dopisnik Glasa Amerike, Scott Bobb.

Malezijski ministar vanjskih poslova Syed Hamid Abar kaže da je ova konferencija pokazala riješenost muslimana da bore protiv terorizma i da odgovore na dešavanja koja se tiču muslimana, nakon septembarskih napada na Sjedinjene Države: Mi smo još jednom utvrdili da terorizam nema samo jedno lice ili oblik i da ne može biti dovodjen u vezu ni sa jednom pojedninačnom grupom ljudi, religijom ili kulturom.

Da bi se nadvladao terorizam, dodao je malezijski ministar, svjetska zajednica se mora pozabaviti njegovim uzrocima u samom korijenu. Ova je konferencija, inače, kao zadati cilj imala da utvrdi jednu svim muslimanskim zemljama zajedničku definiciju terorizma, ali se delegati nisu saglasili o tome da li i palestinski samoubilački bombaški napadi treba da budu označeni terorističkim činom. Umjesto toga, delegati su od Ujedinjenih Naroda zatražili da poradi na utvrdjivanju jedne globalne definicije terorizma i odbacili su unaprijed svaki pokušaj da se palestinska borba ili neka islamska zemlja kao takva - dovede u vezu sa terorizmom.

XS
SM
MD
LG