Linkovi

P.Musharaf u Kabulu 2/4/02 - 2002-04-02


Pakistanski predsjednik Pervez Musharaf je obećao punu podršku privremenoj vladi Afganistana prilikom njegove prve posjete Afganistanu od kada je Hamid Karzai preuzeo vlast od Talebana, koje je Islamabad podržavao.

Sigurnost je danas bila posebno pojačana prilikom dolaska u Kabul lidera jedne od svega nekoliko država na svijetu koje su priznavale Taleban, kao legitimnu vladu. Aerodrom je bio okružen, novinari su držani daleko od predsjednika Musharafa, a saobraćaj je zaustavljen u krugu od dva kilometra. Na zajedničkoj pres konfreneciji gospodin Musharaf je obećao punu podršku privremenoj vladi Afganistana. Naš plan je njegov plan, rekao je pakistanski predsjednik sjedeći uz Karzaia kojeg je često nazivao svojim bratom: Ja sam sasvim jasno rekao da Pakistan ima samo jedan cilj - da pomogne Afganistanu i mom bratu koji ovdje sjedi i njegovoj vladi da rade šta god oni žele u Afganistanu. Naš plan je njegov plan. Mi ćemo mu pomoći na svaki način u svemu što on želi da ovdje uradi.

Pakistan je odbacio Taleban nakon terorističkog napada na Sjedinjene države 11 septembra i za njega okrivio Osamu bin Ladena koji je živio u Afganistanu kao njihov gost. Nakon toga je Pakistanski predsjednik stao iza amerikancima predvodjene kampanje protiv terorizma.

Hamid Karzai je na zajednickoj press konferenciji rekao: Danas u našim zvaničnim razgovorima, govorili smo o različitim pitanjima, pitanjima izbjeglica, trgovine izmedju Pakistana i Afganistana, pitanjima zračnog saobraćaja koji treba da odpočne izmedju Pakistana i Afganistana, izmedju više gradova i pitanjima zajedničke borbe protiv terorizma i sprječavanja pružanja utočišta teroristima na obje strane Afganistansko-Pakistanmske granice i našem zajedničkom radu u borbi protiv širenja narkotika, rekao je premijer privremene vlade Afganistana Hamid Karzai.

Upitan o skrovištu Osame bin Ladena predsjednik Musharaf je odgovorio kako misli da je on mrtav, ali da u to još ne može biti siguran.

Trenutačni izazov Pakistanskog predsjednika je da umanji duboko ukorjenjene sumnje medju onima u privremenoj afganistanskoj vladi koji misle da je Pakistan naoružavao, trenirao i usmjeravo Taleban, bez obzira što to Islamabad stalno negira.

Hamid Karzai je u februaru posjetio Pakistan i izgleda da je uspostavio dobre odnose sa predsjednikom Musharafom koji je sada stigao u Kabul sa minsitrom vanjskih poslova Abdul Sattarom, ministrima finansija, komunikacija, infomriranja i ministrom za Kashmir i Sjeverno područje. Kako je za Reuters izjavio ministar finansija Shaukat Aziz trgovina izmedju dvije zemlje je intenzivirana u zadnjih nekoliko mjseci. Pakistan izvozi razne stvari za kućanstvo, cement, hranu i nešto čelika, a iz Afganistana uvozi voće i tepihe. Posjeta predsjednika Musharafa Kabulu je prva posjeta šefa Pakistanske vlade od 1990 kada je tadašnji premijer Nawaz Sharif bio u Afganistanu Puno prije toga, 1970-tih u posjeti Kabulu bio je bivši Pakistanski predsjednik Zia ul-Haq.

XS
SM
MD
LG