Linkovi

A.Sharon: karta u jednom smjeru za Y. Arafata 2/4/02 - 2002-04-02


Izraelski premijer Ariel Sharon je izjavio da ne isključuje mogućnost protjerivanja palestinskog lidera Yassera Arafata, ukoliko to izraelski kabinet odobri. Do ove izjave dolazi dok izraelske trupe i tenkovi pojačavaju ofanzivu na Zapadnoj Obali. Novinarka Glasa Amerike, Laurie Kassman - sa više detalja o tome izvještava iz Jerusalema.

Premijer Sharon kaže da će dozvoliti Yasseru Arafatu da izadje izvan okvira svog sjedišta u Rammali - jedino, kako je rekao, ako se radi o voznoj karti u jednom smjeru...Ovaj komentar je gospodin Sharon izrekao tokom obilaska izraelskih vojnih baza na Zapadnoj Obali. On je novinaruima rekao da gospodin Arafat pri tom ne može nikoga da povede sa sobom, jer, kako je dodao, oko njega su ljudi traženi od zakona i ubice. Nešto kasnije, izraelski ministar vanjskih poslova Shimon Peres izjavio je da takva odluka ne može biti donesena bez pune saglasnosti kabineta, dodajući da je on lično, tokom jedne ranije debate u kabinetu, glasao protiv protjerivanja palestinskog lidera. Kad je u petak premijer Sharon započeo vojnu ofanzivu, on je rekao da je izraelski cilj dijelom i to da izoluje gospodina Arafata. On je tada obećao da Arafat lično neće biti povrijedjen, ali su vojni zapovjednici na terenu priznali da je palestinski lider ipak bio u opasnosti tokom tako opasne operacije.

Danas je grupa evropskih diplomata zatražila da joj se omogući sastanak sa gospodinom Arafatom. Izraelski premijer Sharon je rekao da će im to biti dozvoljeno jedino ukoliko se slože da nakon razgovora gospodina Arafata povedu sa sobom. Sam Yasser Arafat je bio veoma prkosan u svojim izjavama arapskim i drugim stranim televizijama, govoreći da se nikada neće predati niti dozvoliti da bude zatvoren ili da ga Izraelska vlast protjera. Tako palestinski lider ostaje, kako su to novinari rekli - virtualni zatvorenik, ograničen na nekoliko prostorija unutar trospratne uredske zgrade, dok izraelski tenkovi i trupe u obruču drže njegovo sjedište u Ramalli.

Najviši saradnik gospodina Arafata za sigurnost na Zapadnoj Obali, Jibril Rajoub, prikovan je izraelskom vatrom u svom uredu na rubu Rammale, još od ranih jutarnjih sati. Gospodin Rajoub kaže da se uz njega nalazi i oko 400 civila, dok ga Izrael optužuje da je pružio utočište desetinama militanata traženih od Izraela. U medjuvremenu, izraelski radio je saopštio da njihova vojska djeluje i na području Tulkarma, Qualqilya-e i oko nekoliko sela u blizini Nablusa. A u Betlehemu, jedan italijanski sveštenik je ubijen u medjusobnoj pucnjavi izraelskih trupa i naoružanih Palestinaca. Izraelske snage su se tokom noći probile u centar tog grada i sukobili se sa Palestincima, u neposrednoj blizini Crkve svetoga Rodjenja, koje se tradicionalno smatra mjestom Hristovog rodjenja.

XS
SM
MD
LG