Linkovi

C.Powell o srednjem istoku 2/4/02 - 2002-04-02


U jednom od nekoliko jutros datih intervjua, američki državni sekretar Colin Powell je naglasio da je od Izraela dobio uvjeravanja da oni nemaju namjeru da trajno zadrže trenutno okupirane gradove i sela koja su pod palestinskom samoupravom, te da postoje procjene da bi ova najnovija izraelska akcija mogla potrajati nekoliko sedmica. Uslijedilo je pitanje - koliko tu ima mjesta za američku posredničku ulogu?

Mislim da još uvijek mi treba da odigramo značajnu ulogu... Podržali smo rezoluciju UN-a koja je pozivala na brojne stvari, prije svega izraelsko povlačenje, prekid vatre i koja je zaista bila u skladu sa prethodnom prelomnom rezolucijom, od prije dvije nedjelje - koja je predložila stvaranje palestinske države koja bi postojala, rame uz rame, sa Izraelom. Ta je rezolucija uslijedila nakon niza pozitivnih dešavanja posljednjih nedjelja, uključujući i podpredsjednikovo putovanje u region, te povratak generala Zinnia u to područje. Bili smo uvjereni, naime, da su obje strane bile spremne da započnu sa ostvarivanjem Tenetovog plana. Zatim su tu bili svi pozitivni napori, uključujući sastanak Arapske Lige sa mirovnom inicijativom saudijskog princa Abdullaha. Sve su kockice počele da se uklapaju, a onda se sve raspalo masakrom za Pashu, te svakodnevni samoubilački napadi koji su uslijedili, što je dovelo do toga da Izraelci kažu: mi ne možemo tako živjeti, mi moramo pokušati da iskorijenimo taj terorizam. Mi priznajemo njihovo pravo na samoodbranu, ali znamo da ćemo se, kad sve bude gotovo, ponovo morati vratiti Tenetovom planu, Mitchelovom planu i političkom procesu i to što prije to bolje, rekao je gospodin Powell - da bi uslijedilo pitanje - o daljoj sudbini Yassera Arafata. On ima hranu, vodu, struju..., a Izraelci su nam potvrdili da ga neće ni ubiti ni povrijediti i do sada su održali to obećanje. Njegov izgon ili izbacivanje iz Ramalle je, ukratko, nešto što Izraelci nisu za sada poduzeli, premda oni naznačavaju da bi pozdravili njegov odlazak. Mi ćemo se sa tom situacijom nositi kako se ona bude razvijala, ali za sada, predsjedavajući Arafat je u Ramalli.

Objašnjavajući zašto Amerika nije samog Arafata označila kao teroristu, gospodin Powell je nastavio: Mi vjerujemo da on nastoji da učestvuje u procesu. Istina, nije radio onoliko dobro koliko bismo mi to htjeli, ali on je dio mirovnog procesa, Tenetovog plana, Mitchelovog plana. Mi smatramo da on može učiniti i više i bolje, kao i drugi u ovom procesu... Ali, na kraju svega, mi ćemo se opet naći pred jednim problemom koji se zove: Palestinci i Izraelci na istoj svetoj zemlji, nastoje da dokuče političko rješenje koje će im omogućiti da žive jedni pored drugih, rekao je sekretar Powell.

XS
SM
MD
LG