Linkovi

Izrelski vojnici upali u sjedište Yasera Arafata 29/3/02 - 2002-03-29


Izraelska vlada je proglasila palestinskog lidera Yasera Arafata neprijateljem, dok su njeni vojnici upali u Arafatovo sjedište na zapadnoj obali. Najmanje pet Palestinaca i jedan Izraelac su ubijeni u ovoj raciji. U Jerusalemu, žena-napadač samoubica je detonirala eksploziv u jednom supremarketu, ubivši sebe i još najmanje dvije osobe. Iz Jerusalema se javlja dopisnik Glasa Amerike Meredith Buel.

Izraelski tenkovi su ispalili granate na zidom ograđeno sjedište Yasera Arafata u Ramali, dok su vojnici zauzeli zgrade unutar kompleksa, izazvavši žestoku razmjenu vatre. Palestinski zvaničnici kažu da su izraelski vojnici otvorili vatru na privatni ured gospodina Arafata, i da je njegov život u opasnosti. Jedan od objekata u blizini tog ureda je zapaljen, iako suradnici palestinskog lidera kažu da on nije povrijeđen u ovom napadu. U ovoj raciji izraelski vojnici su došli na najmanju udaljenost od gospodina Arafata u 18 mjeseci krvoprolića. Palestinski lider je, prkoseći, izjavio da ga Izrael želi uhapšenog, u izgnanstvu, ili mrtvog. Do ovog vojnog poteza dolazi nakon što je 30-tak osoba u posljednjih nekoliko dana izgubilo živote u palestinskim samoubilačkim napadima, te napadima vatrenim oružjem i nožem. Izraelski premijer Ariel Sharon je izjavio da vlada sada gospodina Arafata smatra neprijeteljem jevrejske države: Gospodina Arafata smatramo neprijateljem, jer se odlučio za strategiju terora i oformio koaliciju terora. Stoga će on biti izoliran.

Gospodin Sharon je rekao da će vojska izvesti operacije velikog dometa, te da će rezervne snage biti pozvane u aktivnu službu. Palestinski pregovarač Saeb Erekat je optužio Izraelce da su proglasili sveopći rat protiv palestinskog naroda: Morate imati na umu da će nasilje rezultirati nasiljem, meci - mecima, ekstremizam - ekstremizmom, i bojim se da današnje akcije Ariela Sharona samo guraju Palestince i Izraelce dublje i dublje u ovaj krug nasilja, ubistava i krvoprolića.

U najnovijem nasilju, jedna Palestinka-samoubica je aktivirala eksploziv i ubila se u jednom supermarketu u Jerusalemu. Tom prilikom je renjenio još najmanje 24 ljudi. Brigada mučenika al-Aqse, militantna grupa povezana s frakcijom Fatah Yasera Arafata, je preuzela odgovornost za ovaj napad. Do napada je došlo u jevrejskom naselju, u trenutku dok su Izraelci išli u kupovinu prije početka jevrejskog sabata. Ovo povećanje nasilja, kako se čini, potkopava napore američkog izaslanika za srednji istok Anthonija Zinnia ka uspostavi primirja i okončanju godinu i pol dana krvoprolića.

XS
SM
MD
LG