Linkovi

G.W.Bush: Sve su opcije otvorene u vezi sa Irakom 28/3/02 - 2002-03-28


Predsjednik Bush je ponovo naglasio svoje stajalište da neće Iraku dozvoliti da razvija oružja za masovna razaranja. Dopisnik Glasa Amerike Scott Stearns izvještava da predsjednik insistira na tome da irački lider Saddam Hussein dozvoli povratak inspektora UN za naoružanje u tu zemlju.

Predsjednik Bush kaže da su sve opcije i dalje na stolu - kada se radi o Iraku. Govoreći juče na skupu pripadnika spasilačkih službi u Južnoj Carolini, predsjednik Bush je naglasio da Sjedinjene Države neće Iraku dozvoliti da pomaže teroristima da izvode nove napade na Ameriku ili njene saveznike: Mi ne možemo dozvoliti zemljama koje imaju istoriju totalitarizma i diktature, zemljama poput Iraka, koji je bacao bojne otrove na sosptveno stanovništvo - da razvijaju oružja za masovna razaranja i da sklapaju saveze sa terorističkim organizacijama koje mrze slobodoljubive zemlje. Mi to sebi ne možemo dozvoliti - zbog naše djece i djece naše djece.

Predsjednik kaže da Irak predstavlja prijetnju miru u cijelom svijetu - jer je to zemlja koja bi mogla pomoći teroristima da dodju do hemijskog, bioliškog ili atomskog naoružanja. Gospodin Bush, kratko, zaključuje: ”Irački lider predstavlja problem i mi ćemo se tim problemom pozabaviti.“ Zajedno sa Irakom, dodaje predsjednik, i Iran i Sjeverna Koreja su dio takozvane osovine zla koja prijeti američkim interesima - time što bi te zemlje mogle pomoći teroristima da dodju do oružja za masovna razaranja: Istorija je ovu zemlju pozvala u akciju, i mi nećemo dozvoliti da najgori svjetski lideri razviju i čuvaju, rasporedjuju i upotrebljavaju, protiv nas ili naših prijatelja - najgora oružja na svijetu.

Gospodin Bush kaže da je duboko zabrinut zbog iračkih prijetnji, ali da neće djelovati protiv bilo koje zemlje - dok ne završi konsultacije sa saveznicima. Američki saveznici sa Srednjeg Istoka, upozorili su da bi bilo kakva unilateralna američka akcija protiv Iraka mogla oslabiti podršku tih zemalja u borbi koju Amerika predvodi protiv terorizma u svijetu. Irak, Iran i Sjeverna Koreja negiraju da su uopšte uključene u razvijanje oružja za masovna razaranja ili pomaganje teroristima da do njih dodju.

XS
SM
MD
LG