Linkovi

Kako je i kada Sheikh Omar, osumnjičen za ubistvo D.Perla, putovao u Bosnu 28/3/02 - 2002-03-28


Jedan britanski sportaš, tačnije takmičar u vještini obaranja ruke, koji je dobro poznavao Omara Sheikha, pakistanskog militantnog vodju i prvo-osumnjičenog u ubojstvu američkog novinara Daniela Pearla, prodao je medijima video traku na kojoj se vidi Sheikh Omar u natjecanju obaranja ruke 1990-te. Omara je ovaj britanac opisao kao dragog čovjeka, prepunog strasti prema ideji spasenja Muslimana:

Islamski radical, inače rodjen u Britaniji, optužen za jezivo ubojstvo novinara Wall Street Journala, Daniela Pearla, bio je strastveni ucesnik u vještini obaranja ruke još od svojih tinejdzerskih dana, i izmedju 1991. i 94. sudjelovao u nekoliko takmičenja. 1991. Sheikh Omar se upoznao s Denisom, Britancom koji vodi klub vještine obaranja ruke. Denis , koristeći lažno ime i ne pokazujući lice, o Sheikhu Omaru je govorio za REUTER, izmedju ostalog rekavši da se Omar hvalio kako je bio najbolji u toj vještini u srednjoj školi, što je Denisa nagnalo da ga primi u klub i pruži mu priliku da bude pravi natjecatelj, nakon čega je Omar čak sudjelovao kao britanski sportaš na svjetskom šampionatu u Genevi 1992 godine. No, dodaje Denis, Sheikh Omar je već tada izražavao vrlo jake stavove o Islamu: Njegove ideje su bile prepune strasti, i o Islamu i o muslimanskoj sabraći. Omar Sheikh kojeg sam ja poznavao bio je vrlo učtiv i poštovan i prijatan momak. Njegove kolege - sportaši, mogu vam garantirati, govore najbolje o njemu, i on se s mnogima sprijateljio. Ono što se nedavno dogodilo, potpuno me je šokiralo. Ja ne znam šta se s njim u medjuvremenu dogodilo, ali se sjećam da mi je početkom 93. rekao u povjerenju: Znaš, neću se više moći natjecati, jer odlazim u BOSNU da pomognem tamošnjim Muslimanima u jednoj humanitarnoj misiji - to moram učiniti.

Bilo je to u ljeto 1993, dok je studirao matematiku i statistiku na prestižnoj londonskoj ekonomskoj školi, kada je Sheikh otišao za Bosnu i Hercegoivnu s tzv. Konvojem Milosrdja, islamskom humanitarnom organizacijom koja je pomagala Muslimanima u ratu u BIH. Već odavno se tvrdi da su mujahedi od kojih se mnogi sada bore u Afghanistanu, ustanovili bazu u srednjoj BOSNI i da je Sheikh Omar lično bio impresioniran njihovom revnošću. Assad Khan, predstavnik Konvoja milosrdja čovjek koji je odveo Omara u Bosnu 1993. kaže - žestoku revnost i vjeru u pravilnost ideje imao je i sam Sheikh Omar, ne odstupajući od svojih stajališta o tome šta je dobro a šta loše, i kako muslimane širom svijeta treba, kako je gvoorio, oslboditi od represije. Kod Omara, kaže Khan, nije bio sivih područja - samo crno ili bijelo. Sheikh je proveo 5 godina u zatvoru u Indiji nakon optužbe da je odgovoran za otmicu 4 zapadna turista 1994. godine. Oslobodjen je kao odgovor na oslobodanje 155 talaca iz jednog indijskog aviona koji su oteli 1999. u Kandaharu. Iako je američka vlada zahtijevala izručenje Omara Sheikha kako bi se ovdje sučelio s optužnicom, Pakistan kaže da Wahington ne vrši pritisak na Vladu u Islam Abadu i da ima povjerenja u sudjenje u KARACHIJU koje počinje 29 marta. Sheikh Omar je zahtijevao da sam sebe predstavlja na sudjenju.

XS
SM
MD
LG