Linkovi

Reakcije na sporazum o ustavnim promjenama 27/3/02 - 2002-03-27


Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch: Danas nakon mjeseci, u stvari godina rasprava politički lideri BiH imaju usaglašen dokument koji riješava različitosti i otvara put u bolju budućnost za narode i gradjane ove zemlje. Rano jutros oko 4 sata, nakon osam sati neprekidnih razgovora naše delegacije su izrazile rezerve prema nacrtu sporazuma. To je vodilo novim raspravama i na kraju je, poslije novih 45 minuta rasprava, usvojen i podpisan ovaj glavni dokument o primjeni Odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, kojeg su podpisali SDP, Stranka za BiH, NHI. Četiri stranke iz Republike Srpske su izrazile dvije rezerve, jedna koja se odnosi na sastav vlade u prelaznom periodu i druga koja se odnosi na odlučivanje o tome šta je vitalni interes zalažući se da on radije bude utvrdjivan na Narodnoj skupštini umjesto na Vijeću naroda Republike Srpske. Sada Upravni odbor za implementaciju mira u BiH, kojeg sam ja jutros informirao o rezultatima, očekuje da se sa dogovorenim ubrzano krene naprijed kroz hitno usvajanje ustavnih amandmana u parlamnetarnim skupštinama. Amandmani na ustave entiteta moraju biti usvojeni u potpunosti u skladu sa postignutim sporazumom.

Ambasada Sjedinjenih drzava pozdravila je jutro potpisani sporazum, istovremeno apelirajuci na stranke koje su izrazile rezerve i one koje su se povukle iz sporazuma da ga podrze. Stav je americcke ambasade, kako se iznosi u saopcenju ambasade koje nam je prenio Adnan Rondic, da je politicko rukovodstvo koje je ucestvovalo u pregovorima postiglo veliki napredak u rjesavanju slozenih pitanja, te da sporazum pokazuje sta lideri u BiH mogu postici kada se ozbiljno ukljuce u rijesavanje vitalnih pitanja, prenio nam je

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik SDP-a BiH, koji se takodjer obratio novinarima zajedno sa Visokim predstavnikom, pohvalio je političku kulturu kompromisa.

Z.LAGUMDŽIJA: Sigurno da ima puno stvari sa kojima sam ja lično nezadovoljan, kao i oni koji su ovo podpisali. Sigurno da je svako od nas mogao sam da napiše ovaj sporazum i da ga da na usvajanje da bi puno toga promjenio. Ali ovaj sporazum, slobodno mogu reći, je plod političkog kompromisa, ali ne i kompromisa o principima. Ovo je plod evropski prihvatljivog kompromisa i u ovom procesu mnogi od nas smo naučili da riječ kompromis nije ružna riječ. Riječ kompromis je ružna riječ ukoliko pravite kompromis o principima, ali ukoliko pravite kompromis o sprovodjenju principa za koje ste se deklarativno zalagali onda je ta riječ evropska i od danas se može reći ima pravo gradjanstva i u BiH. Moram priznati da je za nas bilo iznenadjenje što smo podpisali samo nas trojica. Očekivali smo da će spisak podpisnika biti veći, ali ja pozivam sve, posebno opozicione stranke, stranke koje su podpisale Daytonski sporazum - SDA, HDZ i SDS, one koje su pobjegle od odgovornosti i nisu učestvovale u razgovorima, one koje su pobjegle od odgovornosti i nisu podipsali nakon što su praktično učesatvovali i prihvatili principe o kojima je ovdje riječ. Pozivam ih da zajedno krenemo u sprovodjenje ovog sporazuma na dobrobit naroda, koje su oni vodili tolike godine, a evo sada mogu da pomognu da se ti narodi vode, kako i priliči svakoj opozicionoj stranci.

Predsjednik Nove Hrvatske Inicijative Krešimir Zubak, kao podpisnik sporazuma je za Glas Amerike rekao: Razgovori su trajali preko stotinu sati i teško je očekivati da predstavnici osam političkih partija igdje u Evropi, posebno na ovim prostorima, nakon toga postignu sporazum sa kojim bi svi bili zadovoljni. Prema tome ni Nova hrvatska inicijativa nije u cijelosti zadovoljna sporazumom. Medjutim, znamo praktično stanje, znamo realne činjenice i zato smo prihvatili ovakav sporazum, koji u dobroj mjeri omogućava nama u BiH da konačno krenemo u proces reintegracije BiH, uspostavu pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH - Hrvata, Bošnjaka i Srba, na cijelom području BiH i da na taj način kroz tu normalizaciju, uspostavu pune ravnopravnosti naroda i gradjana osiguramo priključenje BiH slobodnom demokratskom svijetu, odnosno Evropi.

Reakcije iz Republike Srpske za Glas Amerike prenio je Dragan Stegic:Bilo bi loše da su stranke iz Republike Srpske potpisale jutrošnji sporazum o ustavnim promjenama u cijelinim, ali je još gore što ga nisu potpisale, izjavio je ovo danas u Banja Luci predsjendik Narodne Skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić, precizirajući da stranke iz ovog entiteta imaju dvije krupne primjedbe na sporazum kojeg su podpisale samo neke partije iz Federacije BiH. Prije svega ovdašnje stranke smatraju da se mehanizam zaštite vitalnih narodnih interesa mora pokretati u Narodnoj Skupštini. Takodjer, ovdašnji politički lideri ne prihvataju nacionalnu zastupljenost u vladi Republike Srpske na osnovu popisa stanovništva iz 1991, naglasio je gospodin Kalinić. Sutra će se o ovom pitanju raspravljati na vanrednoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske.

Kako nam je iz Mostara javio Mirsad Behram iz HDZ-a, koji nije podpisao sporazum, danas nije bilo moguće dobiti reakcije, ali su oni za sutra najavili konferenciju za novinare. Osnivač stranke Hrvatski demokrišćani Petar Milić o podpisivanju dogovora kaže: Ovaj sporazum prije svega ne sprovodi odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti, prema tome, očito da je ovdje u pitanju politikanstvo. Praktično je politikanski i Ured OHR-a. Njima nisu bitna načela nego samo odnos trenutnih snaga i neki truli kompromis. Gospodin Milić smatra da je sporazum totalno nepovoljan za Hrvatski narod: Vidite, evo, po broju ministara možda najočitije. Hrvati bi u oba entiteta imali 8 ministara, Srbi 11, a Bošnjaci 13 s tiem da Hrvati ne bi imali nijednog premijera, jer je u Republici Srpskoj predvidjeno da predsjednik vlade bude Srbin, a u Federaciji Bošnjak, znači to su jedan Srpski jedan Bošnjački entitet, gdje praktično Hrvati gube i ovo malo što su imali u Federaciji BiH, a dobivaju nešto malo u Republici Srpskoj, medjutim to nije stvarni dobitak, jer tu jednostavno nema Hrvatske mase koja tamo može uraditi neki boljitak za te ljude tamo predstavlja. Mi znamo sada da u Republici Srpskoj ima samo jedan zastupnik iz Hrvatskog naroda što je apsurdno.

U saopcenju iz SDA BiH se kaze da ta stranka nemoze prihvatiti sporazum jer asadrzi asimetricna rjesenja i krupne manjkavosti. Navodi se kako u Federaciji BiH Dom naroda, odlucuje o svim pitanjima, a u Republici Srpskoj, prema tom sporazumu, Vijece naroda o uskoj listi pitanja, koja ne osigurava vitalne nacionalne interese. SDA stavlja i primjedbu da je predsjdnik Republike Srpske zadrzao predsjednicke ovlasti, dok u Federaciji BiH predsjednik i potpredsjednici ravnopravno odlucuju. U Republici Srpskoj predsjednik je uvijek Srbin, a u Federaciji BiH se smjenjuju Bosnjak, Srbin i Hrvat. Sporazum omogucava, navodi dalje SDA da u Republici Srpskoj u isto vrijeme i predsjendik entiteta, Narodne skupstine i premijer budu iz reda srpskog naroda, dok u Federaciji BiH vrijede drugi principi. Zacudjuje i to, kaze se u saopcenju iz SDA, kojeg nam je iz Sarajeva prenio Adnan Rondic da u nije predvidjeno da se u Ustavu Republike Srpske definira ravnopravnost Srpskog, Bosnjackog i Hrvatskog jezika.

XS
SM
MD
LG