Linkovi

Oscar filmu Danisa Tanovica!, 25/3/02. - 2002-03-26


74-ta godišnja dodjela filmske nagrade Oskar se sinoć vratila u Hollywood nakon odsustva od više od 4 decenije s, kako navodi današnji New York Times, jednim od do sada najnepredvidljivijih natjecanja za ovu prestižnu filmsku nagradu, koje nije, kao obično, proizvelo jedan ili dva filma koji nose sve nagrade, već širok spektar nagrađenih filmova. Hit kino dvorana i film koji je na neki način postao miljenik publike, Amelie, izgubio je od Ničije zemlje, bosansko-hercegovačkog režisera Danisa Tanovića, bolne drame o realnosti rata u BiH, koji je Oskara dobio u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, stoji u današnjem Washington Postu. Na dvije pune strane Washington Posta stoje fotografije nekih od dobitnika Oskara, a među njima je i fotografija Danisa Tanovića s čvrstom rukom na Oskaru trijumfalno podignutom u zrak! Danis se sinoć prilikom izlaska na binu kratko zahvalio producentu Čedomiru Kolaru, glumcima u filmu, od kojih su neki sinoć bili uz njega u Los Anđelesu, te svojoj budućoj supruzi, dodavši na kraju: Ovo je nagrada za moju zemlju, za BiH! Nagradu za najbolji strani film uručili su mu Sharon Stone i John Travolta.

Amerika i čitav svijet su sinoć doista bili svjedoci istorijskih momenata, piše Washington Post. Po prvi put, Amerikanci afričkog porijekla su dobili Oskara za najboljeg glumca i glumicu: Halle Berry za ulogu u filmu Monsters Ball i Denzel Washignton za ulogu u filmu Training day. Helly Berry je uz suze radosnice svog Oskara posvetila Afro-amerikancima, glumcima, koji su se pojavili prije nje:

Radi se o toliko mnogo ljudi koji su prije mene su stvorili ovaj put i koji se zajedno sa mnom bore, kao i o onima koji će tek doći i čiji će put sada biti lakši. Stoga se ne radi toliko o meni koliko o toliko mnogo drugih žena Afro-Amerikanki.

Za najbolji film godine izabran je film A Beautiful mind, dok je Oskara za najboljeg režisera dobio režiser ovog filma, Ron Howard. Fantazija Lord of the Rings, fellowship of the rings je dobio četiri Oskara: za najbolju šminku, kinematografiju, vizuelne efekte i najbolju muziku iz filma.

Oskara za najbolju sporednu ulogu dobila je Jeniffer Connelly za ulogu u filmu A Beautiful mind, dok je Jim Broadbent nagrađen za ulogu u filmu Iris.

Mjuzikl Moulin Rouge je dobio Oskara za umjetničku režiju i kostime. Film s ratnom tematikom Black Hawk down je dobio dva Oskara. U novoj kategoriji uvedenoj ove godine, film Shrek je nagrađen za najbolji animirani film.

Nagrade za životno djelo sinoć su uručene Robertu Redfordu i Sidney Poitier-u, koji je 1964 godine dobio Oskara. Sinoćnja ceremonija dodjele Oskara je po prvi put u posljednje 42 godine ponovno održana u srcu Hollywood-a. Kada se zavjesa spustila i svjetla ugasila, zvijezde filma su nastavile slaviti na cjelonoćnim holivudskim zabavama od kojih su najviše pažnje privukli ona koju svake godine organizira Elton John u svrhu prikupljanja novca za borbu protiv AIDS-a, te zabavu koju u restoranu Mortons organizira magazin Vanity Fair.

XS
SM
MD
LG