Linkovi

Novinari i dalje meta, 26/3/02. - 2002-03-26


U najnovijem izvještaju Komiteta za zaštitu novinara navodi se da je prošle godine, na dužnosti, ubijeno 37 novinara, odnosno, 24 više nego 2000. godine. Ova organizacija sa sjedištem u New Yorku, u danas objavljenom izvještaju, navodi da je 8 novinara poginulo dok su izvještavali o ratu u Afghanistanu. Troje reportera poginulo je u jednom talebanskom napadu, 11. novembra, dok je četvoro njih likvidirano osam dana kasnije. Osmi novinar za kojeg se navodi da je ubijen u Afghanistanu, podlegao je, prošle godine, ranama zadobijenim još 1999. godine. U izvještaju se navodi da su trojica novinara poginula u Columbiji. Ova južnoamerička zemlja jedna je od tri zemlje koje je Komitet označio kao posebno opasne, zajedno sa Burmom i Sirijom. Navodi se da u tim zemljama izvještači rade u sve opasnijim uslovima. Po dvojica novinara ubijena su tokom prošle godine u Alžiru, na Filipinima, Tailandu, Sjedinjenim Državama i Jugoslaviji. Većina prošle godine ubijenih novinara, navodi Komitet, ubijena je dok je izvještavala o osjetljivim pitanjima u sopstvenim zemljama, kao što su korupcija i kriminal. Sve u svemu, u ovom izvještaju Komiteta za zaštite novinara navodi se oko 600 slučajeva medijske represije u 137 zemalja, uključujući i slučajeve atentata, napada, zatvaranja, zlostavljanja i cenzure. Inače, Komitet kaže da je, u prošloj godini, stepen slobode štampe naročito opao u Rusiji, Centralnoj Aziji, na Kavkazu, Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim republikama.

Navodi se da je napredak u slobodi medija ostao skroman i na Balkanu, uprkos tome što su na vlast došle reformističke vlade i u Hrvatskoj i u Srbiji i dijelom u Bosni i Hercegovini.

Komitet za zaštitu novinara napravio je i svoju redovnu listu Deset najgorih neprijatelja medija, i na tu je listu stavila i ruskog predsjednika Vladimira Putina, zbog cenzure koju njegova vlada sprovodi nad medijima koji izvještavaju iz Čečenije. Pored toga, kao razlog se navodi i to da ruska vlada ometa rad privatnih medija i da je jednog novinara, Grigory-a Pashka, osudila na 4 godine zatvora pod sumnjivom optužbom za izdaju.

XS
SM
MD
LG