Linkovi

Optužnice za otmicu i ubistvo novinara D.Pearla 22/3/02 - 2002-03-22


Tužitelji u Pakistanu su optužili četvoricu islamskih militanata za kidnapiranje i ubistvo američkog novinara Daniela Pearla. Glavni tužitelj je rekao da su zvanične optužbe protiv ovih militanata, uključujući glavnog osumnjičenog, Ahmed Saed Omar Sheikha, podignute na anti-terorističkom sudu u Karachiju.

Četvorica optuženih su se pojavili pred anti-terorističkim sudom u Karačiju uz jake mjere sigurnosti. Među njima je bio i glavni optuženi za zavjeru kidnapiranja Ahmed Saed Omar Sheikh. Glavni tužitelj Raja Qureshi je na sudu iznio optužbe: Podnijeli smo dokaze optužbe u ovom slučaju, i sada sud mora razmotriti šta tužiteljstvo predlaže, nakon čega će sam sud formulisati optužnicu.

Gospodin Qureshi je rekao da se sedam osoba koje su imenovane kao pomagači u kovanju zavjere u ovom slučaju, još uvijek nalaze na slobodi. Novinar Wall Street Journala Daniel Pearl je otet u Karachiju 23 januara dok je istraživao veze između pakistanskih militanata i terorističkog lidera al-Qaide Osame bin ladena. Smrt Daniela Pearla je potvrđena prošlog mjeseca, nakon što su njegovi otmičari objelodanili video na kojem se pokazuje ubistvo. Tijelo Daniela Pearla nije pronađeno.

XS
SM
MD
LG