Linkovi

Srednji Istok: 8 mrtvih u novom samoubilačkom napadu 20/3/02 - 2002-03-20


Palestinski napadač samoubica detonirao je eksploziv rano jutros u jednom autobusu u sjevernom dijelu Izraela. Najmanje 8 ljudi je poginulo, uključujući i napadača. Četvorica poginulih su bili izraelski vojnici. Odgovornost za ovaj napad je, u telefonskom pozivu jednoj medjunarodnoj novinskoj agenciji, preuzela organizacija Islamski Jihad. Iz Jerusalema, Laurie Kassman dodaje u svom izvještaju da je, kako navode izraelske vlasti, u ovom napadu povrijedjeno gotovo 30 putnika, većinom izraelskih Arapa.

Policija navodi da se napadač ukrcao u autobus u arapskoj četvrti izraelskog grada Wadi Ara, na Zapadnoj Obali. Autobus se kretao iz Tel Aviva ka Nazarethu i bio je pun putnika, uglavnom arapskih radnika koji su krenuli na posao. Vozač autobusa je, navodi se u policijskom izvještaju, vidio napadača koji je ušao u autobus i prošao do zadnjeg dijela vozila - prije nego je aktivirao eksploziv. Izraelski premijer Ariel Sharon, koji inače insistira na tome da palestinski lider Yasser Arafat treba da bude odgovoran za obuzdavanje nasilja, izjavio je nakon ovog napada da to pokazuje da Arafat ne odustaje, kako je naglasio, od svoje politike terorizma. Palestinski samoubilački bombaški napadi za cilj uglavnom imaju naseljena područja u sjevernom i centralnom Izraelu, uključujući Tel Aviv i Jerusalem. Palestinske militantne grupe obično kao razlog za napade navode osvetu Izraelu koji vrši napade na njihove lidere, ali dodaju da je smisao njihovih napada u tome da kod Izraelaca izazovu isti strah i osjećanje nesigurnosti kao što to osjećaju i Palestinci.

Uprkos ovom najnovijem nasilju, očekuje se da će američki izaslanik Anthony Zinni nastaviti danas razgovore sa palestinskim i izraelskim zvaničnicima za pitanja sigurnosti - kako bi utvrdili detalje prekida vatre, do kojeg bi trebalo doći najkasnije za dan ili dva - čime bi se otvorio i put ka obnavljanju mirovnih pregovora.

XS
SM
MD
LG