Linkovi

Sljede reforme INS-a 20/3/02 - 2002-03-20


Šef Ureda za Imigraciju i naturalizaciju Sjedinjenih država James Zigler jučer je svjedočeći pred Kongresnim podkomitetom za Medjunarodne odnose najavio reformu ove agencije. INS je došao pod oštre kritike, uključujući i one upućene od predsjednika Busha, nakon što je odobrio vize dvojici otimača aviona uključenih u terorističke napade na New York. Gospodin Zigler je istog dana govorio i novinarima u Nacionalnom press klubu u Washingtonu.

Nije tako loše kao što ljudi vjeruju, ali nije dobro, rekao je Direktor INS-a James Zigler, govoreći novinarima u Nacionalnom pres klubu u Washingtonu. On je posebno govorio o zakašnjeloj papirologiji i zastarjeloj tehnologiji. Medjutim neki su medju prisutnim osjećali da njegovi komentari obuhvataju ukupne sposobnosti agencije u svijetlu izdavanja studentskih viza Mohamedu Atti i Marwanu Al-Shehei šest mjeseci nakon što su oni upravljajući otetim avionima, kako se vjeruje, razorili Svjetski trgovinski centar u New Yorku.

Jedna od mojih najvećih briga je da se to ne odrazi negativno na ogroman posao i vrijedan rad, kojeg su uposlenici INS-a obavili nakon tregičnih dogadjaja 11 septembra, rekao je gospodin Zigler.

On je naglasio, kako je rekao, neke dobre vijesti o kojima do sada nije izvješteno: U roku od 36 sati nakon napada - 317 agenata graničnih patrola rasporedjeni su na 9 medjunarodnih aerodroma, gdje su igrali veoma važnu ulogu u ojačanju naše sigurnosti na tim aerodromima pružajući povjerenje američkom narodu da je sigurno letjeti...

Medju agencijskim unapredjenjima je uvodjenje sistema identificiranja - sistema otisaka prstiju - kroz sistem INS-a: Tako da mi možemo uzeti dva otiska prstiju i identificirati ljude koji su prije pritvarani, ili su u našoj bazi podataka, naglasio je James Zigler.

Kao primjer birokratskog problema sa kojim se susreće gospodin Zigler je spomenuo puno ručnog unošenja podataka, koji treba da budu sakupljeni u jednu kartonsku kutiju i upućeni drugim agencijama na drugu stranu zemlje: I u nekim slučajevima, šta se može desiti - bukvalno ništa se ne može poslati dok ne napunimo tu kutiju, tako da vize, mogu čekati mjesec ili dva....

Kako je izvješteno, predsjendik Bush razmatra prijedlog o udruživanju INS-a sa Carinskom službom u novu agenciju koja bi bila odgovorna Ministarstvu pravde. Na takvu ideju gospodin Zigler pažljivo odgovara: Ukoliko to predsjednik odobri, mislim da treba dosta toga uraditi na razradi detalja, kako to sve može funkcionirati i ja ne mogu spekulirati šta bi iz toga moglo izaći...

U medjuvremenu - direktor INS-a James Zigler je jasno rekao da je njegova agencija našla, kako je rekao, neke vrlo opasne ljude koji nisu bili na takozvanoj listi traženih.

On je, govoreći pred podkomitetom za Medjunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa, rekao da INS kreće u pravcu reformi. Mi razmatramo, rekao je, predložene promjene koje bi mogle dovesti do toga da se većina viza za posjetu Sjedinjenim državama izdaje na 30 dana umjesto za duže ostajanje. Takve su vize do sada obično izadavane na 6 mjeseci. Mohamed Atta i Marwan Al-Shehi su u Sjedinjene države ušli kao posjetitelji sa vizama na 6 mjeseci. Gospodin Zigler je najavio da će agencija do kraja godine u cijelosti primjeniti sistem praćenja stranih studenata, te da će se pojačati granična sigurnost. Kongresmeni iz obje partije su jasno ukazali na poterbu reformi INS-a. Neki od njih pokazali su sumnju da će to biti učinjeno, rekavši da su i predhodne administracije obećavale, ali nisu ostvarili planove efikasnog organizovanja već dugo dobro čuvane agencije. Medjutim svi su obećali svoju punu podršku reformi INS-a.

XS
SM
MD
LG