Linkovi

Direktor CIA-e upozorava da al-Qaida i dalje predstavlja prijetnju 20/3/02 - 2002-03-20


Direktor CIA-e upozorava da teroristička organizacija al-Qaida i dalje predstavlja prijetnju, uprkos činjenici da Sjedinjene Države uspješno slamaju terorizam na globalnom planu. Novinarka Glasa Amerike Deborah Tate izvještava sa Capitol Hilla da je ove procjene George Tenet iznio tokom rasprave u senatskom Komitetu za Oružane Snage.

Gospodin Tenet kaže da su napori poduzeti protiv terorizma doveli do hapšenja više od hiljadu i 300 ekstremista, za koje se vjeruje da su povezani sa mrežom al-Qaide, u više od 70 zemalja. Govoreći juče pred senatskim Komitetom za Oružane Snage, direktor CIA-e je, medjutim, naglasio da su lideri al-Qaide još uvijek na slobodi i da se reorganiziraju, kako bi nastavili sa terorističkim aktivnostima. Premda je najveća kopnena vojna ofanziva u afganistanskom ratu, operacija Anaconda, uspješno završena, gospodin Tenet upozorava da su al-Qaidini borci još uvijek prisutni u toj zemlji, uz granicu sa Pakistanom.

U istočnim pokrajinama duž pakistanske granice još uvijek ima ostataka al-Qaide i Talebana, koje mi treba da uhvatimo. Dakle, to još nije gotovo. Ulazimo u jednu novu fazu, koja je - ako hoćete - i teža, jer sad tragamo za malim grupama koje će protiv naših snaga sad operirati u klasičnom gerilskom maniru.

Gospodin Tenet je govorio i o povezanosti al-Qaide i Iraka - kojeg je predsjednik Bush označio dijelom osovine zla, zajedno sa Sjevernom Korejom i Iranom: Bagdad ima dugu istoriju potpomaganja terorista, mijenjajući svoje ciljeve, kako su se mijenjanli i njihovi prioriteti. Ta zemlja ima kontakte i sa al-Qaidom. Njihove veze su možda ograničene razlikama u ideologiji, ali zajednička antipatija obiju strana prema Sjedinjenim Državama i saudijskoj kraljevskoj porodici - sugerirada je saradnja medju njima sasvim moguća. Gospodin Tenet, uz to, kaže i da vjeruje da irački lider Saddam Hussein nastavlja sa programom razvoja nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG