Linkovi

Dick Cheney spreman za susret sa Arafatom pod uvjetom prekida vatre 19/3/02 - 2002-03-19


Potpredsjednik Sjedinjenih država Dick Cheney izjavio je da je spreman da se uskoro susretne sa palestinskim liderom Yasserom Arafatom, pod uslovom da se uspostavi prekid vatre i tako okončaju skoro jednoipogodišnji izraelsko-palestinski krvavi sukobi. Mogućnost ovog susreta gospodin Cheney je najavio tokom zajedničke konferencije za novinare sa izraelskim premijerom Arielom Sharonom koja je održana nakon njihovog susreta danas u Jerusalemu. Izvještava dopisnik Glasa Amerike sa Srednjeg Istoka, Meredith Buel.

Podpredsjednik Cheney rekao je da je nagovijestio gospodinu Arafatu da će biti spreman da se susretne sa njim na bilo kojem mjestu u tom regionu nakon što specijalni američki izaslanik Anthony Zinni ustanovi da su Palestinci stoprocentno učinili sve što je u njihovoj moći da se mirovni plan primijeni. Na spomenutoj konferenciji za novinare gospodin Cheney je rekao da palestinski lider mora ispuniti uslove za primirje dogovorene prošle godine uz posredstvo direktora američke Centralne obavještajne agencije Georga Teneta: Ja ne mogu naglasiti dovoljno snažno, koliko je važno za predsjedavajućeg Arafata da ovog tjedna učini potrebne korake na postizanju prekida vatre i na primjeni takozvanog radnog plana gospodina Teneta, koliko je bitno da osobno razgovara sa svojim ljudima o važnosti okončanja nasilja i terorizma. Ne mogu dovoljno snažno naglasiti koliko je važno da palestinski lider izda jasne instrukcije palestinskoj sigurnosnoj službi i prisili ih na prekid vatre i da, tijesno slijedeći te napore, osigura primjenu Tenetovog radnog plana.

Izraelski premijer Sharon je na zajedničkoj konferenciji za novinare takođe izjavio, pored ostalog, da će Izrael dozvoliti palestinskom lideru putovanja u inostranstvo ako gospodin Arafat prihvati i postupi po planu Georga Teneta. Ali, ako palestinski lider u inostranstvu svojim govorima bude podsticao na nasilje, izraelska vlada će, kako je rekao gospodin Sharon, odlučiti da li da palestinskom lideru dozvoli povratak. Jedan od savjetnika palestinskog lidera izjavio je da Palestinci komentare američkog potredsjednika Dicka Cheneya smatraju ”pozitivnim korakom” prema vraćanju američko-palestinskih odnosa na pravi kolosijek. U međuvremenu, Izrael je saopštio da je danas povukao svoje snage iz Bethlehema i iz obližnje Beit Jale, posljednja dva područja na Zapadnoj obali koje su nedavno okupirale izraelske snage.

XS
SM
MD
LG