Linkovi

SAD pozdravile dogovor Srbije i Crne Gore u Beogradu 15/3/02 - 2002-03-15


Sjedinjene države su pozdravile sporazum potpisan jučer u Beogradu o restruktuiranju jugoslavenske federacije i davanju novog imena državi--Srbija i Crna Gora. Iz State departmenta se javlja novinar Glasa Amerike David Gollust.

Sjedinjene države su se dugo protivile razdvajanju Crne Gore i Srbije, jedinog preostalog dijela jugoslavenske federacije. Zvaničnici se nadaju da će sporazum o novoj uniji značiti kraj ere nemira na Balkanu koja je započela prije jedne decenije raspadom bivše Jugoslavije. Glasnogovornik State Departenta Richard Boucher je čestitao srbijanskim i crnogorskim liderima na njihovoj ulozi u postizanju sporazuma, kojem je posredovao šef Evropske unije za vanjsku politiku Javier Solana i koji je potpisan jučer u Beogradu: Sporazum je u skladu s našim dugogodišnjim stavom da bi trebala postojati demokratska Crna Gora unutar demokratske Jugoslavije. Vjerujemo da će ovaj sporazum pomoći Srbiji i Crnoj Gori da na najbolji način postignu svoje ciljeve kako bi se u potpunosti integrirali u Evropu, te da će promovirati stabilnost unutar Jugoslavije i regiona.

Gospodin Boucher je rekao da još uvijek ostaje dosta toga da se uradi kako bi nova unija počela funkcionirati, dodavši da Sjedinjene države očekuju od lidera Srbije i Crne Gore da konstruktivno rade na punoj realizaciji sporazuma. Prema ovom sporazumu, dvije zemlje će dijeliti odbrambenu i vanjsku politiku, ali će imati odvojene ekonomije, valute i carinske službe. Nova unija će i dalje imati predsjednika federacije i jedno mjesto u Ujedinjenim narodima. Crna Gora će za najmanje tri godine odložiti bilo kakve planove o glasanju za nezavisnost. Iako su se protivile odvajanju Crne Gore, SJedinjene države su pružale pomoć toj republici kao protuteži vladi Slobodana Miloševića u Beogradu, prije njenog kolapsa 2000-te.

XS
SM
MD
LG