Linkovi

Usvojena Rezolucija Vijeće sigurnosti UN-a u kojoj se prvi put spominje Palestinska država 13/3/02 - 2002-03-14


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je usvojilo rezoluciju koju su sačinile Sjedinjene države i u kojoj se po prvi put spominje palestinska država koja postoji rame uz rame s Izraelom.

Rezolucija pod brojem 13-97 usvojena je sa 14 glasova za, dok niko nije glasao protiv. Jedino je Sirija suzdržala svoj glas o ovoj Rezoluciji, koja takodje poziva na trenutni prekid nasilja i nastavljanje pregovora o političkim rješenjima. Po nacrtu predloženom od strane Sjedinjenih Država, ova se odluka zalaže za viziju regiona u kojem dvije države, Izrael i Palestina, postoje jedna pored druge, sa osiguranim i priznatim granicama. Nikada ranije poziv za stvaranjem jedne palestinske države nije bio tako glasan i tako jasan. Američki ambasador John Negroponte je rekao da ovaj iznenadni potez Washingtona za cilj ima davanje podsticaja mirovnoj misiji koju ove nedjelje započinje američki izaslanik za srednji istok Anthony Zinni. Gospodin Negroponte je dodao da su viziju palestinske države ranije iznijeli i predsjednik Bush i državni sekretar Colin Powell.

Ovo je koncept i vizija koju je predjsendik Bush iznio na generalnoj skupštini 10 novembra, a i državni sekretar Powell ju je spomenuo u svom govoru u Louiseville-u, Stoga je ona u potpunosti u skladu s onim što smo već ranije rekli, iako je to prvi put da je sadržana u rezoluciji Vijeća sigurnosti, rekao je gospodin Negroponte.

Palestinski predstavnik u UN-u Nasser al-Kidwa je ovom prilikom rekao: Ovo je nešto za šta vjerujemo da će pomoći situaciji na terenu. Ovo je nešto što ćemo moći nadgrađivati u budućnosti što se tiče vizije koju je potvrdilo Vijeće sigurnosti, a to je postojanje dvije države, Izraela i Palestine koje postoje u miru, jedna uz drugu, uz sigurne i priznate granice, rekao je gospodin al-Kidwa.

Izraelski ambasador u UN-u Yehuda Lancry je rekao: Želio bih naglasiti da moja delegacija ovu rezoluciju smatra izbalansiranom, što je u velikoj mjeri novina za Izrael u Vijeću sigurnosti, te je to rijetka i značajna činjenica, rekao je gospodin Lancry.

U rezoluciji se također zahtijeva neposredan prestanak svih činova nasilja, uključujući sve oblike terora, provokacija i uništavanja, i pozivaju se Izraelci i Palestinci da zajednički rade na primirju i nastavku mirovnih razgovora. Američki nacrt rezolucije je objelodanjen samo nekoliko sati nakon što je generalni sekretar UN-a Kofi Anan iznio do sada najoštrije kritike Izraela, pozvavši ga da okonča svoju ilegalnu okupaciju palestinskih teritorija i spriječi napade na civile. Zvaničnici kažu da je to bio prvi put da je gospodin Anan okupaciju nazvao ilegalnom.

XS
SM
MD
LG