Linkovi

Dick Cheney u Egiptu 13/3/02 - 2002-03-14


Američki potpredsjednik Dick Cheney boravi danas u Egiptu, na drugoj stanici svoje posjete zemljama srednjeg istoka gdje razgovara o amerikancima predvođenom ratu protiv terorizma i nasilju na srednjem istoku.

Prije dolaska američkog potpredsjednika, egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher je rekao da je Egipat spreman razgovarati o bilo kojem pitanju, ali da je naglasio da će se na vrhu dnevnog reda ipak naći izraelsko-palestinski sukob. Na konfrenciji za novinare nakon susreta, predjsendik Mubarak je pozvao Izrael da odmah prekine svoju vojnu ofanzivu na civilne gradove i sela.

Okvir za mirovni sporazum je svima poznat: okončanje okupacije, uspostava održive palestinske države i pravo svih zemalja u regionu da žive unutar sigurnih granica. Kraj će se postići jedino pregovorima. Kao što se od Palestinaca očekuje da pokažu maksimalnu suzdržanost, tako bi i Izrael jasno trebao shvatiti politiku kolektivnog kažnjavanja, uništavanja kuća, ponižavanja palestinskih civila, te činjenicu da se trenutna vojna ofanziva na civilne gradove i sela ne može tolerirati i da se odmah mora okončati. Razgovarali smo i o Iraku. Egipat vjeruje da bi se trebao poduzeti svaki mogući napor ka primjeni relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti bez nametanja dodatnih patnji iračkom narodu. S druge strane od vitalnog je značaja održati suverenitet i teritorijalni integritet Iraka. To je obavezno za očuvanje regionalne stabilnosti, rekao je egipatski predjsednik.

Amerikanci su zahvalni za pomoć koju je naša koalicija dobila od Egipta, rekao je ovom prilikom američki potpredjsendik i dodao: I sam egipatski narod je u prošlosti bio žrtva terora i naše vlade dijele duboku predanost ka poražavanju ove prijetnje u civiliziranom svijetu. Mi također cijenimo vodjstvo Egipta u ime mira na srednjem istoku. Predjsendik Mubarak je nepokolebljiv u svojoj namjeri da se sve strane vrate za pregovarački stol i na stazu koja vodi ka miru. Kao što je predjsednik Bush prošle nedjelje naglasio--Sjeidnjene države će uraditi sve što mogu kako bi okončale tragično nasilje između Izraelaca i Palestinaca, rekao je Dick Cheney.

On bi se tokom svoje posjete srednjem istoku trebao sastati i s Anthonijem Zinnijem, američkim izaslanikom za srednji istok, koji bi u region trebao doputovati sutra. Egipat, prva arapska država koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom, i koji je tradicionalno igrao ključnu posredničku ulogu u arapsko-izraelskom sukobu, je druga stanica gospodina Cheneya na turneji koja uključuje 11 zemalja srednjeg istoka.

XS
SM
MD
LG